Dogovor za Grčku

Bruxelles – Članice eurozone postigle su danas navečer sporazum o produljenju programa financijske pomoći Grčkoj za još četiri mjeseca.

Sporazum je postignut na izvanrednom sastanku europskupine, koja okuplja ministre financija 19 zemalja eurozone. To je bio treći sastanak u zadnjih 10 dana na kojima se pokušava pronaći kompromis s Grčkom. Prema diplomatskim izvorima, dogovor je postignut nakon niza zasebnih sastanaka u kojima su sudjelovali ključni čimbenici – njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble, grčki ministar Janis Varufakis, predsjednik euroskupine Jeroen Dijsselbloem, predsjednica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde i povjerenik za ekonomske i financijske poslove Pierre Moscovici. Nakon toga to je potvrđeno na sastanku svih 19 ministara financija. Po tim izvorima, sporazum predviđa da Grčka do ponedjeljka podastre euroskupini dokument u koje će navesti sve mjere koje planira poduzeti do kraja programa financijske pomoći i kojim će preuzeti obvezu da ih i provede. Dogovor otklanja neposrednu opasnost da Grčka ostane bez novaca početkom sljedećeg mjeseca, kada istječe sadašnji program.

U zajedničkoj izjavi ministara financija eurozone kaže se da će “grčke vlasti najkasnije do ponedjeljka, 23. veljače podastrijeti prvi popis reformskih mjera”. Zatim će “institucije” dati svoju prvu ocjenu jesu li te mjere dovoljno sveobuhvatne. Izraz institucije koristi se umjesto dosadašnje “trojke”, koju čine Europska središnja banka, Međunarodni monetarni fond i Europska komisija. Dogovor će vrijediti samo ako grčki dokument dobije zeleno svjetlo početkom sljedećeg tjedna, u suprotnom će biti pokopan, priznao je grčki ministr financija Janis Varufakis. “Ne bude li naš popis reformi prihvaćen, dogovor je mrtav. Ali, to se neće dogoditi”, rekao je Varufakis na konferenciji za novinare nakon završetka izvanrednog sastanka euroskupine.

U izjavi se navodi da su grčke vlasti izrazile “snažnu privrženost širem i dubljem reformskom procesu koji ima za cilj trajno poboljšati rast i izglede za zapošljavanje, osigurati stabilnost i otpornost financijskog sektora i povećati socijalnu pravdu”. Grčka vlada je napravila znatne ustupke u odnosu na svoje početne pozicije. “Grčke vlasti su se obvezale da će suzdržati od odbicivanja mjera i jednostranih promjena politike i strukturnih reformi koji bi negativno utjecali na fiskalne ciljeve, ekonomski oporavak ili financijsku stabilnost”, kaže se u zajedničkoj izjavi. Grci su se također nedvosmisleno obvezali da će poštovati svoje financijske obveze prema vjerovnicima i ispunjavati ih u potpunosti i na vrijeme. Što se tiče primarnog fiskalnog suficita, u izjavi se kaže da će za ovu godinu institucije uzimati u obzir ekonomske okolnosti, čime je djelomično ispoštovan zahtjev Grčke. Prema sadašnjem programu financijske pomoći, Grčka za ovu godinu treba imati proračunski suficit od tri posto BDP-a, koji postupno treba rasti. Eurozona se sa svoje strane obvezala da će pružati odgovorajuću potporu Grčkoj sve dok se ne mogne ponovno financirati na financijskim tržištima i sve dok poštuje svoje obveze unutar dogovorenog okvira. Iz Europske pučke stranke su priopćili da pozdravljaju činjenicu da “Grčka prihvaća pravila eurozone” i da će grčki premijer Aleksis Cipras morati svojim biračima reći istinu.

You may also like