Dogovor oko nuklearnog programa s Iranom danas nije izgledan

Iran i šest svjetskih sila u ponedjeljak još nisu postigli dogovor o iranskom nuklearnom programu koji bi trebao dovesti do ukidanja sankcija protiv Teherana, a iranski dužnosnici kažu kako će se probiti i najnoviji rok za postizanje dogovora koji istječe u ponoć.

Iranski državni mediji pišu da se ministri vanjskih poslova šest svjetskih sila planiraju susresti ponovno u 21 sat. Nema znakova da je dogovor u ponedjeljak izgledan i diplomati u Beču nastavljaju razgovarati o spornim točkama poput sankcija UN-a i pristupa iranskim vojnim postrojenjima. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, na pitanje je li dogovor moguć do roka u ponedjeljak u ponoć, odgovorio je kako “uvijek postoje izgledi”, no iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif, upitan hoće li večer donijeti dogovor, odgovorio je kratko: “Ne”.

Američki državni tajnik John Kerry sat prije toga nije odgovorio na pitanje hoće li rok ponovno biti produljen dok je Zarif kazao kako se razgovori “mogu nastaviti koliko je god potrebno.” Ukoliko se do ponoći ne postigne dogovor svjetske sile bi ponovno trebale produljiti primjenu prijelaznog sporazuma čija je važnost već tri puta produljena u posljednja dva tjedna. Druga je mogućnost da strane napuste pregovore što su i Amerikanci i Iranci kazali da su spremni učiniti. Pregovori bi se mogli i privremeno prekinuti no Iran se toj mogućnosti protivi.

Među najspornijim točkama su iransko ustrajavanje na tome da se odmah ukine embargo UN-a na oružje za Iran i zabrana iranskog balističkog programa, kao i pristup međunarodnih inspektora iranskim vojnim postrojenjima. Rusija zahtjev Irana za trenutačnim ukidanjem embarga na oružje podupire. Prema visokim iranskim dužnosnicima riješeno je 99 posto spornih pitanja i objava dogovora moguća je već u utorak.

You may also like