Dogovor odgođen za dva dana, je li još uvijek moguć?

Konsenzus upitan
Na jučerašnjem je sastanku naftnog kartela i njegovih saveznika odgođena odluka o smanjenju proizvodnje nafte nakon što su splasnule nade oko brzog dogovora te su iskočile tenzije među članicama OPEC-a i OPEC+.

Mi na EnergyPress-u smo pratili izvještaje sa sastanka, kako medijske tako i one na društvenim mrežama.

Naime, nakon što se članovi OPEC-a nisu uspjeli dogovoriti o produljenju postojećeg dogovora o smanjenju nafte prije planiranog sastanka s Rusijom i drugim saveznicima kartela odgodili su razgovore o toj temi na nekoliko dana.

Zemlje OPEC-a surađuju s Rusijom i saveznicima na smanjenju proizvodnje nafte i njenoj stabilizaciji još od 2016. Godine, kako bi dovela ponudu i potražnju u ravnotežu. Ovoga su travnja dogovorili smanjenje proizvodnje za 10 posto globalne ili nešto manje od 10 milijuna barela na dan, uz planove kako će se nakon oporavka tržišta opskrba vratiti u normalu.

Međutim, globalni gospodarski uvjeti ove godine postigli su veliku zasićenost zalihama nafte dok su cijene ostale tavoriti između 40 i 45 dolara za barel. Zato Saudija predlaže daljnje smanjenje proizvodnje za 7.7 milijuna barela na dan, na razdoblje od tri mjeseca.

Najutjecajnije članice saveza, na čelu sa Saudijskom Arabijom pozivaju na oprez u dogovorima oko smanjenja proizvodnje u uvjetima pandemije koronavirusa. Slijede ih iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji nisu pristali niti na jedno produljenje zaustavljanja proizvodnje te je zbog toga i ranije bio na udaru kritika. Sada zahtijevaju od drugih da smanje prekomjernu proizvodnju prije nego li se i oni odluče na takav korak.

Velik je broj zemalja koje su proizvodile više od dogovorenog u uvjetima krize cijene nafte i globalne pandemije, poput Nigerije, Iraka, Rusije i Kazakhstana. Njih je potakao rast cijene nafte s početnih minusa na početku godine, na gotovo 50 dolara prije nekoliko dana.

Iranski je ministar nafte, Bijan Namdar Zangeneh, prije sastanka u ponedjeljak izrazio skepsu u skori dogovor te upozorio na raskol interesa vodećih proizvođačica, prenio je Reuters.

Utrka u isporuci cjepiva protiv covida 19 i njegova skora uporaba relaksirale su gospodarska očekivanja te su probudile nadu kako će se potražnja za naftom normalizirati i prije kraja sljedeće godine, ali takav optimizam narušava zatvaranje gospodarstava u zapadnoj hemisferi te se očekuje kako će se postojeći tržišni uvjeti zadržati početkom godine te kako će put do oporavka biti neravnomjeran.

Mogućnost odsustva dogovora u četvrtak  nije dobra vijest za proizvođače jer bi se moglo dogoditi da neki od njih na tržište pošalju dodatne barele na ionako prekomjerno opskrbljeno tržište, što oživljava bolna sjećanja na cjenovni rat Saudijske Arabije i Rusije u ožujku ove godine.

OPEC i saveznici će se sastati se ponovno u četvrtak što bi trebalo ostaviti dovoljno vremena za konzultacije, a alžirski ministar nafte Attar komentirao je, a donosi Financial Times, kako je optimističan u konsenzus i dogovor na barem tri mjeseca. Potporu takvom mišljenju daju glasovi iz Kremlja koji kažu kako prijepori nisu niti blizu intenzitetu iz ožujka ove godine.

No, insideri OPEC-a, ako je suditi prema twitovima nisu tako optimistični te upozoravaju kako postoji niz neriješenih konflikata za koje riješiti je dva dana malo. Neki od njih su čak najavili kako bi neke članice mogle napustiti kartel.

You may also like

0 comments