Dogovor iz Dohe podupro cijene nafte

Cijene nafte porasle su u utorak na svjetskim tržištima nakon što je Katar objavio da su četiri najveća svjetska proizvođača pristala zamrznuti proizvodnju na razinama iz siječnja, pod uvjetom da ih u tome prate i drugi veliki izvoznici. Na londonskom se tržištu barelom nafte oko podneva trgovalo po 53 centa višoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, od 33,92 dolara. Nakon objave dogovora nakratko je poskočila na 35,55 dolara. Na američkom tržištu naftom se trgovalo po 33 centa višoj cijeni, od 29,77 dolara. Nakratko je njegova cijena poskočila na 31,53 dolara.

Katarski ministar energetike Muhamed bin Saleh al-Sada objavio je danas na konferenciji za novinstvo da su četiri najveća proizvođača nafte u svijetu, Saudijska Arabija, Rusija, Katar i Venezuela, dogovorila da će zadržati proizvodnju na siječanjskoj razini kako bi se stabiliziralo tržište nakon pada cijena na najnižu razinu od početka prvog desetljeća 21. stoljeća pod utjecajem prekomjerne opskrbe.

Dogovor predstavlja korak u pravom smjeru kada je u pitanju obnova ravnoteže između ponude i potražnje ali su zalihe i dalje blizu rekordnih razina, što će vjerojatno zakočiti rast cijena, napominju analitičari. “Smatram da to neće u velikoj mjeri utjecati na odnos ponude i potražnje, jednostavno zato što smo i u siječnju bili prekomjerno opskrbljeni a situacija se u međuvremenu dodatno pogoršala. U tom pogledu ne može se reći da je u pitanju nešto krupno ali jest korak u pravom smjeru”, ističe analitičar Energy Aspectsa Dominic Haywood.

U proteklih 20 mjeseci cijene nafte strovalile su se više od 70 posto, pritisnute iznimno visokom razinom proizvodnje u članicama OPEC-a ali i u drugim zemljama, uključujući Rusiju. Niže cijene prisilile su zemlje u velikoj mjeri oslonjene na prihode od nafte da smanjuju ulaganja i podižu procjene proračunskih deficita, više se zadužuju i provode nepopularne reforme, napominje Reuters.

U međuvremenu su izvori upoznati s iranskim stavom o opskrbi kazali da će Teheran biti spreman razmotriti zamrzavanje razine proizvodnje nakon što se ona približi obujmu iz razdoblja prije uvođenja sankcija. OPEC je u odvojenom izvješću objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 28,44 dolara, što znači da je porasla 1,70 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like

0 comments