Home Ekonomija Dogovara se jača suradnja Hrvatske i Austrije glede slučaja Hypo

Dogovara se jača suradnja Hrvatske i Austrije glede slučaja Hypo

by Agencije

U Ministarstvu pravosuđa je održan sastanak ministra pravosuđa Ante Šprlje i člana Istražnog povjerenstva u austrijskom parlamentu za „Hypo skandal“ dr. Rainera Hablea o jačanju suradnje između Austrije i Hrvatske na razotkrivanju i procesuiranju malverzacija vezanih za slučaj „Hypo banka“, a koje su se pokazale širokih razmjera i u Republici Hrvatskoj, posebno na području Istre i Zagreba, priopćeno je u petak iz Ministarstva pravosuđa RH.

Na sastanku je obostrano izražen stav da se prekogranična suradnja mora pojačati i da nikakva prepreka ne smije biti politički utjecaji ili utjecaji bilo kakve vrste.

Dr. Rainer Hable je istakao zabrinutost da se tokovi novca otkrivaju otežano, te da se osjeća da istraga vezana za „Hypo skandal“ ne daje željene rezultate, prvenstveno u vraćanju nezakonito stečene imovinske koristi.

Ministar Šprlje dao je jamstvo da će Republika Hrvatska biti angažirana sa ciljem otkrivanja svih nezakonitih radnji koje su vezane za „Hypo skandal“, te ujedno izrazio želju da austrijsko pravosuđe, kao i Istražno povjerenstvo austrijskog Parlamenta, o nalazima svojih istraga obavijeste nadležne institucije i u Hrvatskoj, kako bi se olakšalo suzbijanje prekograničnih financijskih kaznenih djela i prevara, ističe se u priopćenju.

Posebno je istaknuta želja za aktivnijim pristupom austrijskog pravosuđa u svim predmetima koji bi bili vezani za Republiku Hrvatsku s obzirom da su istrage pokazale čvrstu povezanost hrvatskih i austrijskih pojedinaca i kriminalnih skupina, navodi se. Kako je ranije danas najavljeno iz Ministarstva pravosuđa RH, ministar Šprlje u 13 sati dat će izjavu za medije vezano za taj slučaj.

Related Posts