Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvan je na saslušanje u Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u sklopu istrage koja se vodi o organiziranju nezakonitog referenduma održanog u tom entitetu 25. rujna, objavili su ponedjeljak banjolučki mediji.

Radio-televizija RS (RTRS) i “Nezavisne novine” prenijeli su odvojene izjave glasnogovornika Tužuteljstva BiH Borisa Grubešića koji je potvrdio kako je Dodiku upućen poziv na saslušanje.

Potvrda je uslijedila nakon što je ranije tijekom dana objavljeno kako je u Tužiteljstvu BiH otvorena istraga o referendumu kojega je ranije zabranio Ustavni sud BiH te kako slijedi saslušanje osoba povezanih s organiziranjem tog referenduma.

Kako je pojašnjeno predmet je otvoren još rije dvadeset dana a njegova obrada dobila je prioritetni status. Za neprovođenje odluka Ustavnog suda BiH propisana je kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina.

Ustavni sud BiH još nije službeno izvijestio Tuiteljstvo BiH da njegove odluke nisu provedene a tajnik suda Zvonko Mijan u ponedjeljak je potvrdio kako će se o odlukama vezanim za status 9. siječnja kao dana RS-a ponovo raspravljati na sudskoj sjednici zakazanoj za 29. i 30. rujna.

Related Posts