Dodik pod istragom zbog širenja vjerske i nacionalne mržnje

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pod istragom je zbog izazivanja nacionalne i vjerske mržnje i taj predmet trenutačno vodi Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, objavio je u utorak sarajevski “Dnevni avaz”.

Kaznenu prijavu protiv Dodika u lipnju su podnijeli “Udruženje žrtava i svjedoka genocida” iz Sarajeva i “Majke enklava Srebrenice i Žepe” i to zbog opetovanih izjava aktualnog predsjednika RS kojima on osporava kako je u Srebrenici 1995. godine počinjen genocid nad Bošnjacima. “Avaz” je donio presliku dopisa Tužiteljstva Federacije BiH upućenog udruzi kojim je potvrđeno kako je procjena tog tužiteljstva da je Dodik u nizu svojih istupa počinio kazneno djelo “širenja narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti”, kažnjivo po odredbama kaznenih zakona BiH i Federacije BiH.

U Tužiteljstvu FBiH zaključili su kako je u slučaju kaznene prijave protiv Dodika za njegovo procesuiranje ipak nadležno tužiteljstvo na državnoj razini. “Ocjenjujemo da je javno osporavanje izvršenja genocida u Srebrenici izvršeno od strane prijavljene osobe moglo izazvati razdor i netrpeljivost između Bošnjaka i Srba kao konstitutivnih naroda na cijelom području BiH”, stoji u dopisu Tužiteljstva FBiH.

Iz Tužiteljstva BiH potvrđeno je kako su već dobili ovaj predmet od entitetskog tužiteljstva te kako slijedi njihova konačna procjena o tome na kojoj će se razini procesuirati ovaj slučaj. Predsjednik jedne od udruga koje su podnijele kaznenu prijavu Murat Tahirović kazao je kako je bitno samo to da oni koji niječu genocid budu procesuirani. “Sada je utvrđeno da ima elemenata kaznene odgovornosti i očekujemo da će nadležna pravosudna tijela postupiti sukladno zakonu”, kazao je Tahirović.

Dodao je kako je nijekanje presuda kakve su donijeli međunarodni sudovi poput Haaškog tribunala jasno kršenje zakona, zbog čega se moraju snositi posljedice. Milorad Dodik svako spominjanje Srebrenice posljednjih godina koristi kako bi odbacio sudski potvrđene činjenice da su snage bosanskih Srba u srpnju 1995. godine tamo počinile genocid ubojstvom više od osam tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka te deportacijom žena i djece.

Nakon što je protiv njega početkom lipnja podnesena kaznena prijava kazao je kako ga to neće spriječiti da nastavi nijekati genocid. “Evo, i dalje ću govoriti da tamo nije bio genocid, već veliki zločin”, kazao je tada Dodik.

U posljednjem istupu u kojemu je govorio o Srebrenici potkraj prošlog tjedna na Kozari Dodik je kvalifikacije o genocidu, kao i o broju ubijenih u Srebrenici, nazvao “lažima”. Dodik je pak prije nego što je postao najmoćniji političar u RS potvrdio kako zločin u Srebrenici smatra genocidom te kako tu za nega nema ničega spornoga. “Ja znam savršeno dobro što je bilo u Srebrenici. Bio je genocid i to je presudio sud u Den Haagu i to je nesporna pravna činjenica”, izjavio je Dodik u jednom intervjuu za komercijalnu Face TV iz Sarajeva u vrijeme kada je prvi puta obnašao dužnost predsjednika vlade RS, a ta njegova izjava i danas je dostupna na YouTube-u.

You may also like