Dodik ne želi odustati od referenduma 25. rujna

Referendum u Republici Srpskoj čija je najava izazvala velike političke napetosti u Bosni i Hercegovini bit će održan 25. rujna kako je planirano, potvrdio je u petak entitetski predsjednik Milorad Dodik pojašnjavajući kako je to jedinstveno stajalište lidera svih političkih stranaka sa srpskim predznakom zastupljenih u parlamentu RS.

“Referendum će se održati 25. rujna kako je najavljeno i pozivam sve građane RS da na njega izađu” kazao je Dodik na konferenciji za novinstvo održanoj u Banja Luci.

Pojasnio je kako je nakon sastanka s predsjednikom i premijerom Srbije Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem koji su izrazili protivljenje provedbi referenduma obavio konzultacije s čelnicima entitetskih parlamentarnih stranaka a svi oni, kako je ustvrdio, jedinstveni su na stajalištu kako unatoč porukama iz Beograda od referenduma ne treba odustati.

Dodik je najavio kako će referendumsko izjašnjavanje o tome hoće li se 9. siječnja obilježavati kao dan RS biti organizirano 25. rujna čak i ukoliko ga netko pokuša spriječiti, primjerice ukoliko bi Ustavni sud BiH prije toga donio privremenu mjeru kojom bi zabranio provedbu referenduma kako je to već zatražio predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Komentirajući beogradski sastanak na kojemu je ostao bez potpore za organiziranje referenduma Dodik je kazao kako je ipak “zahvalan rukovodstvu Srbije”. “Ja sam razumio da Srbija i njeno rukovodstvo ne podržavaju ali i ne osporavaju referendum”, kazao je Dodik.

Sastanak s Vučićem i Nikolićem interpretirao je kao poruku Srbije “da RS ima pravo sama donositi odluke”. “Srbija je veoma jasno rekla da nije bila konzultirana niti je bila pitana oko referenduma. Ona podupire Daytonski sporazum i teritorijalni integritet BiH ali i RS u kapacitetu predviđenom tim sporazumom”, Dodikov je zaključak.

Suglasio se kako su razgovori najviših dužnosnika RS s Vučićem i Nikolićem ipak potaknuli različite interpretacije uključujući tu i upozorenja poput onoga predsjedatelja Zastupničkog doma parlamenta BiH Mladena Bosića kako je trenutačno stanje zabrinjavajuće i u mnogo čemu podsjeća na 1991. no po Dodikovu sudu sam referendum nije razlog za “bilo kakve iskre”.

Referendum je, tvrdi i dalje Dodik, zakonit, temeljen je na pravu i upravo na odluci Ustavnog suda BiH kojim je 9. siječnja kao dan RS proglašen neustavnim.

Najavio je kako će nakon referenduma Narodna skupština RS donijeti konkretnu zakonsku odluku a ona bi se, po Dodikovoj najavi, odnosila na definiranje 9. siječnja kao praznika s nekom novom odrednicom poput one da je to “dan državnosti RS” ili pak njene neovisnosti.

U svakom slučaju, istaknuo je Dodik, 9. siječnja naredne godine bit će obilježen i to na “najpompozniji način do sada”.Odbacio je vezu ovog referenduma sa statusom RS. “Ovo nije refendum koji se bavi secesijom niti teritorijalnim integritetom”, kazao je Dodik no ipak je dodao kako je riječ o trenutačnoj fazi ističući kako nitko ne može predvidjeti što će se zbivati u budućnosti.