Dodijeljene nagrade za HUP-ove poduzetnike budućnosti

Mate Rimac
Danas su u prostorima Nadbiskupske klasične gimnazije u Zagrebu svečano dodijeljena priznanja i plakete timu škole koji je na natječaju HUP-a osvojio 10.000 kn za projekt „Elektrouspornik prometa“.

Priznanja i plakete učeniku, mentorici i ravnateljici Nadbiskupske klasične gimnazije u Zagrebu uručio je Mate Rimac, CEO i osnivač Rimac Automobili te izjavio: „Iako je dobra ideja pokretač i ključ daljnjeg uspjeha, najvažnija je njena implementacija i daljnji razvoj koji se postižu jedino mukotrpnim radom i ustrajnošću. Za to je potrebno i mnogo odricanja te prihvaćanja rizika, ali se na kraju sav taj trud višestruko isplati kad vidite da je vaša ideja zaživjela u stvarnosti.“

Elektrouspornik prometa projekt je učenika Marka Dodića, a ideja mu je različite modele postojećih uspornika na cesti ili „ležećih policajaca“ modificirati i primijeniti za svakodnevnu proizvodnju električne energije. Proizvodnja električne energije odvija se uz silu potiska motornih vozila na posebno projektiranom kućištu ugrađenu u sâm uspornik. Zato taj uspornik možemo i nazvati elektrouspornikom.

Natječaj „Poduzetnici budućnosti“ bio je namijenjen timovima svih srednjih škola Republike Hrvatske, a Hrvatska udruga poslodavaca provodila ga je u partnerstvu s predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj i pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta. Na natječaj se prijavilo više od 150 projekata, a najboljih 25 izabrani su kao pobjednici u tri kategorije – 25.000, 10.000 i 5.000 kuna. Prvih pet škola nagrade je primilo na HUP-ovom Danu poduzetnika u lipnju ove godine.

Zamjenik glavnog direktora Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Bernard Jakelić izjavio je u utorak kako dosad poduzete mjere nisu polučile očekivane efekte u cilju jačanja konkurentnosti hrvatskog gospodarstva te da ima još puno prostora za napredak.

Na redovnoj skupštini osječke podružnice HUP-a Jakelić je izvijestio kako će HUP 10. prosinca imati prezentaciju ocjene ove poslovne godine i poslovnih očekivanja hrvatskih poslodavaca. Kako je rekao, u HUP-u procjenjuju da poduzetnička klima i dosad poduzete mjere dobivaju vrlo skromnu ocjenu – dovoljan – na ljestvici od jedan do pet.

Smatra kako promjene, koje su se događale, nisu polučile očekivane efekte i nije podignuta razina konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, prije svega zbog poreznog opterećenja i troškova rada, jer hrvatska država još ima jedan od najvećih udjela poreznih prihoda u BDP-u u Europi. To znači, da su bez obzira na rasterećenja, ti troškovi vrlo visoki i ima puno prostora za poboljšanja, dodao je Jakelić.

Podsjeća kako je HUP jedini reprezentativni predstavnik poslodavaca privatnog sektora i jedini socijalni partner Vladi i sindikatima u RH, a u idućem razdoblju zauzimat će se za poboljšanje uvjeta poslovanja, koji se odražavaju kroz troškove poslovanja i rada te kroz normativni okvir, koji umanjuje konkurentnost hrvatskih poslodavaca.

Najavio je kako će jedna od budućih zadaća HUP-a biti inicijativa za pregovore o izmjeni Zakona o radu i Zakona o zdravstvenom osiguranju te niza drugih pozakonskih akata, koji izravno utječu na troškove poslovanja.

You may also like

0 comments