Dodatno kočenje potražnje spustilo cijenu nafte

Analiza dana
Cijene nafte potonule su danask na međunarodnim tržištima ispod razine od 23 dolara pod utjecajemstraha kako bi širenje koronavirusa mjesecima moglo kočiti potražnju, javlja Platts. 

Širom svijeta se  ograničavaju putovanja i uvode stroge mjere izolacije kako bi zaustavile širenje koronavirusa. Svjetska potražnja za naftom se smanjuje radi ograničenja putovanja i mjera održavanja razmaka među ljudima, uvedenih zbog epidemija COVID-a.

U takvim su okolnostima gospodarske aktivnosti gotovo zamrle a središnje banke i vlade nastoje ih poduprijeti izdašnim poticajima, a analitičari ING Snapa pozivaju europske lidere učiniti isto. Treba nam velika akcija, kažu.

Kineska i singapurska središnja banka danas su agresivno ublažile monetarnu politiku a malezijska vlada objavila je prošlog vikenda paket poticaja vrijedan 58 milijardi dolara, podsjeća Reuters.

Analitičari pak dovode u pitanje učinkovitost njihovih mjera pa u američkoj investicijskoj banci JP Morgan procjenjuju da će globalni BDP u prvoj polovini godine biti 10,5 posto manji nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Upozoravaju kako je opskrba na naftnim tržištima prekinuta zbog nevjerojatno velikog pada potražnje. Sve su raspoložive prilagodbe lanca opskrbe produljene na travanj i svibanj, uključujući smanjenu preradu u rafinerijama i pojačano skladištenje nafte na moru,

Cijena nafte sada je toliko niska da se mnogim naftnim kompanijama ne isplati poslovati, kažu analitičari, dodajući da će proizvođači s višim troškovima biti prisiljeni obustaviti proizvodnju, pogotovo jer su skladišta gotovo puna.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u petak iznosila 24,26 dolara, što znači da je pala 1,78 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like

0 comments