Dočekuju predsjednika Kine prosvjedima za ljudska prava

Velika Britanija dočekuje kineskog predsjednika Xija Jinpinga koji je stigao u trodnevni državni posjet u utorak dok nekoliko skupina prosvjeduje zbog kršenja ljudskih prava u Kini.

Stotine prosvjednika i Xijevih pristaša okupilo se blizu Buckinghamske palače, londonske rezidencije kraljice Elizabete, uoči službene svečanosti u znak dobrodošlice i niza sastanaka kineskoga predsjednika i članova kraljevske obitelji.

Premijer David Cameron, s kim je susret predviđen u utorak prije službenih razgovora u srijedu, rekao je da očekuje da dvije strane potpišu dogovor vrijedan 30 milijardi funti tijekom posjeta. “Bit će to nadasve važan trenutak u britansko-kineskim odnosima”, rekao je Cameron. “Trgovina i ulaganje između dviju država su u porastu i veze naših ljudi su snažne”, dodao je.

Dvojica vođa trebala bi također razgovarati o tome kako “mogu surađivati na globalnom pitanju poput klimatskih promjena i rješavanju siromaštva” i istražiti “stvarne mogućnosti produbljivanja suradnje”, kazao je Cameron.

Uoči posjeta neki promatrači su sa žaljenjem razmatrali kako britanska vlada čini premali pritisak na Kinu da poboljša stanje ljudskih prava dok se ostvaruje ono što je Cameron nazvao ‘zlatnim dobom’ ekonomskih veza. Očekuje se da će ovoga tjedna biti potpisani sporazumi o kontroverznom 20-godišnjem kineskom ulaganju u izgradnju prve britanske nuklearne elektrane Hinkley Point C i mogući ugovori s kineskim tvrtkama za izgradnju još jedne nuklearke u Bradwellu blizu Londona.

You may also like

0 comments