Home Energetika Dobrović suprotno od pravne struke: U pitanju arbitraže u slučaju INA-MOL riječ je o proceduralnim greškama

Dobrović suprotno od pravne struke: U pitanju arbitraže u slučaju INA-MOL riječ je o proceduralnim greškama

by Marijan Opacak

ZAGREB,Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović izjavio je novinarima u četvrtak pred početak sjednice Vlade kako je u pitanju arbitraže u slučaju INA-MOL riječ o proceduralnim greškama, te je najavio kako će se Savjet za INA-u sastati početkom sljedećeg tjedna.

Na pitanje novinara kojim argumentima Vlada kani obarati arbitražnu odluku u slučaju INA-MOL i radi li se o proceduralnim greškama, ministar Dobrović je kazao kako “to mogu biti jedino proceduralne pogreške, te kako o tome brigu vodi pravni tim Vlade”. Oni su dali argumente, obrazloženja i oni su to pripremili u obliku tužbe, pojasnio je ministar.

Zamoljen da iznese vlastiti stav o tome koliko su to dobri argumenti Vladina pravnog tima, Dobrović je rekao kako on nije pravnik, te kako prosuđuje da osobe u pravnom timu znaju prosuditi što je dobro. “Vjerujem da je to u interesu Hrvatske”, dodao je.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković kazao je u srijedu da je Hrvatska zatražila poništaj arbitražne odluke u slučaju INA-MOL, donesene 23. prosinca pošle godine pred Arbitražnim sudom utemeljenim prema Pravilima Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL) u Ženevi između Republike Hrvatske i MOL Grupe.

Premijer je ocijenio kako je riječ o “vrlo dobro potkrijepljenim argumentima za poništaj arbitraže, prije svega procesno – pravnim razlozima i izrazio nadu da će u postupku koji će trajati nekoliko mjeseci tih nekoliko navedenih razloga, švicarski Savezni sud, na odgovarajući način sagledati.

Dobrović je u četvrtak odgovorio i na pitanje novinara kakav će Vlada stav zauzeti po pitanju Zakona o INA-i, s obzirom na primjedbe iz Europske komisije. “Mi ćemo prezentirati stav Republike Hrvatske, novu situaciju u pogledu odluke da se ide u reotkup MOL-ovog udjela u INA-i”, kazao je Dobrović.

Kako je istaknuo, “kreće jedna nova stranica, sugerirat će se da je to vrlo važno po pitanju strateške, sigurnosne važnosti za Republiku Hrvatsku, pa tako i Europsku uniju i na temelju tih okolnosti zamoliti za određeno vrijeme da se ovi koraci poduzmu, odnosno da se stekne uvjet da se konačno Zakon o privatizaciji INA-e može ukinuti”.

Europska je komisija početkom prosinca zatražila od Hrvatske da izmijeni Zakon o privatizaciji Ine, jer se njime krši sloboda kretanja kapitala i sloboda poslovnog nastana, a što je obveza koju je Hrvatska preuzela još 2010. tijekom pristupnih pregovora u poglavlju Sloboda kretanja kapitala.

Komisija je Hrvatskoj poslala obrazloženo mišljenje, što je drugi korak u pokretanju postupka za povredu europskih propisa. Ako Hrvatska u roku od dva mjeseca Zakon o privatizaciji Ine ne uskladi s pravom EU-a, Komisija može odlučiti uputiti predmet Sudu EU-a.

(Agencije)

Related Posts