Dobrović: Hrvatska će plaćati penale ukoliko odustane od ugljikovodika u Jadranu

Ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović poručio je u subotu da će inizistirati na provedbi svih zakonskih propisa u podgledu poštivanja standarda zaštita okoliša, a smatra da Hrvatska ne bi trebala plaćati penale ako odustane od istraživanja ugljikovodika u Jadranu.

“Što se tiče istraživanja ugljikovodika prva faza tog natječaja je prošla i sada se treba Hrvatska odrediti u pogledu prihvaćanja tih ponuda. Ono što ja mogu reći je da ćemo inzistirati na provedbi svih zakonskih propisa, u pogledu poštivanja standarda zaštite okoliša. Dakle, za ta pojedina polja će kandidati ako budu zanteresirani da potpišu ugovor biti obvezni proći svu proceduru”, rekao je ministar Dobrović upitan što će biti sa istraživanjem ugljikovodika u Jadranu.

Upitan hoće li Hrvatska morati plaćati penale ako odustane od tog bušenja u Jadranu, Dobrović je kazao kako ne bi rekao da bi takav tijek događaj iziskivao plaćanje penala. Ministarstvo zaštite okoliša i prirode također je izvijestilo kako je u sklopu prekograničnog postupka strateške procjene za Program istraživanja i proizvodnje ugljikovodika u podmorju Crne Gore raspisalo javnu raspravu koja će trajati do 23. veljače. Ministarstvo poziva zainteresiranu javnost da se uključi u javnu raspravu o tom programu, a prijedloge, mišljenja i primjedbe mogu dostaviti u pisanom obliku na adresu Ministarstva.

Novinari su ministra Dobrovića pitali i kada će biti gotova studija opravdanosti preseljenja Ministarstva zaštite okoliša i prirode i njegovih institucija u neboder ZagrebTower, a Dobrović je rekao da će biti gotova uskoro. “Sasvim sigurno to nećemo odlagati, jer nam je to zadatak”, rekao je.

“Radi se o ekonomskoj analizi. Radi se o dva pravna subjekta među kojima postoji ugovor o podzakupu. Dakle, nije stvar jednostavna. Postoje uštede u pogledu objedinjavanja svih institucija u jednu kuću. Trebamo sve uzeti u obzir, tako da stvar nije posve jednostavna. Postoje i kazne u slučaju privremenog prekida ugovora. Dakle, sve moramo uzeti u obzir”, rekao je Dobrović u Hrvatskom novinarskom društvu gdje je sudjelovao na okruglom stolu o klimatskim promjenama.

You may also like

0 comments