Dobrodošlica u Split Harryu, spasitelju naših djedova

Ništa lokalne ljevičare, a danas i tzv. desničare, ne može izbaciti iz kože kao njegovo ime ili nosač njegovog imena koji je danas uplovio u splitsku luku. Ima to i svoje razloge i svoju povijest.

Kada je objavljen nuklearni napad na Hirošimu i Nagasaki, po svjedočenju moga pok. oca i njegovih vršnjaka, svima se uvukao led u kosti jer se nije očekivalo toliko snage ni od koga, osim od svetih Rusa, njihove Crvene armije i Lisenkovih krastavaca od 4 m dužine. Usprkos činjenici da su u splitsku luku svakodnevno uplovljavali američki libertiji puni kukuruza, brašna i legendarnih “Trumanovih jaja”. Uplovljavali su, btw, do sredine šezdesetih, jer se odlično sjećam vreća privatne humanitarne tvrtke CARE, od kojih mi je pok. mama šila kupaće s američkom zastavom! Cijela zemlja koju je je Harry S. Truman doslovce hranio, mrzila ga je jer je Amerikanac. To ni danas nije bolje.

Ne da mi se ocjenjivati njegovu upravu, no historija mu danas makar priznaje da je u milosrđu prema poraženima, bio veliki predsjednik. Njemačka i Japan to najbolje znaju. Samo on je imao dovoljno autoriteta da za vojnog upravitelja Japana postavi gen. MacArthura sa zapovijedi da ga obnovi, kao i istog autoriteta da ga odvali nogom u stražnjicu na prvi neposluh legendarnom rečenicom novinarima zašto:

… Nisam za smijenio zato što je kurvin sin, a Bog zna da jest, već zato što je neposlušni kurvin sin…

Harry S. Truman je zaslužio svog Nimitza, jednog od 10 ikada proizvedenih – upravo naslijeđenim klasom Ford – gdje USN točno rangira svoje predsjednike, a tek izgledom i moći preslikava i njihove profile. On je jedan od nosača VI flote pod izravnim zapovjedništvom američkog zapovjednika za Atlantik, CINC ANT a i detaširan pod napuljsko zapovjedništvo Južnog krila NATO a integriranog dijela svih zajedničkih pomorsko – kopnenih i zračnih snaga. Truman je napadni dio te priče, a u Mediteranu patrolira uvijek još jedan, a u kriznim situacijama i dva nosača.

Ipak, nije samo on u pitanju. A to je ono što i čini moć te flote. U Jadran npr. uplovio je u pratnji samo jedne Aegis krstarice klase Ticonderoga, opremljene za raketne udare od SAM do SS raketa, antibrodskih Harpoona i vrhunsko antipodmorničko djelovanje. Vrh je i u tzv. “Ratovima zvijezda” i svaka iz klase je dio antiraketnog štita. Negdje ispod se šunja napadna podmornica Los Angeles klase, što uz razarač klase Arleigh – Burke na ulazu u Otrant je dovoljno da neopaženo može proći inćun no ne i srdela. Prevelika.

Harry S. Truman služi za projiciranje moći. Kao i braća mu iz Nimitz klase ili novodolazeći, iza Nove godine, USS Gerald Ford. Točno tisuću nautičkih milja oko svakog nosača je strogo kontrolirana zona, na vodi, pod vodom i u zraku. Vrh piramide u zraku je Sentry ili popularnije AWACS. Previsoko i za koga, uvijek zaštićen lovcima, prvo F -15, a sada i F -22, doslovce sve vidi i čuje, tehnikom koja je koju generaciju ispred svake konkurentske ili civilne. Nešto niže od njega su Prawleri, el. izviđači s nosača i služe kao oči zapovjednika Task Forcea. Nosač plovi u tzv. kutiji, okružen fregatama, razaračima i krstaricama, tako da niti modelski nije izvediv ikakav napad na grupu, niti bilo koja druga zemlja može sebi prištiti jednoga te veličine, a kamoli jedanaest.

Tu i završava ova priča. Mediteran je naše jezero. Točka. Svaki drugi pokušaj fleksanja mišića će završiti slanjem Harrija u akciju. Čak i s ovako bijednim stvorom od predsjednika USA. Harry S. Truman će ploviti i boriti se, točno onako kako mu se imenjak borio. Beskompromisno i do zadnjeg uspravnog neprijatelja. Toga su i nekoliko dana već, svjesni i Rusi. A i lokalni organi Putinove promidžbe su se utišali. Pregolemo je ovo. Preopasno i upravo je prozvalo bluff.

Dobro došao opet u Split Harry! Zahvalan i sada kao onomad djedovi mi što si im omogućio da prežive. Godspeed sailors!

*Autor teksta je belgijsko-bosanskohercegovački bloger Goran Raguž. Tekst je objavljen u Facebook grupi Novine, novinari & glupost

You may also like