Dobro raspoloženje na svjetskim burzama

Nada u trgovinski dogovor i rast cijena nafte
Protekloga tjedna su na Wall Streetu cijene dionica porasle zahvaljujući nadi ulagača u prekid trgovinskog rata, dok su pojedini indeksi na najvećem dobitku od 2009. godine.

U petak je u Peking završen novi krug pregovora, koje je američka strana nazvala konstruktivnima, a idućega tjedna razgovori će se nastaviti u Washingtonu. Vijesti o napretku pregovora o otvorenim pitanjima SAD-Kina omogućili su dobro raspoloženja na burzama.

Ulagače je ohrabrio i rast prinosa na 10-godišnje američke obveznice, zahvaljujući čemu su sada blago pozitivni u odnosu na prinose na tromjesečne trezorske zapise. Ako se takva kretanja nastave neko vrijeme, to bi značilo da bi u idućih godinu dana do dvije godine gospodarstvo moglo uroniti u recesiju.

Indeksi su nadoknadili veći dio gubitaka od kraja prošle godine, kada su bili pod snažnim pritiskom zbog trgovinskog rata između SAD-a i Kine, usporavanja rasta globalnog gospodarstva i povećanja kamata američke središnje banke.

Dobro raspoloženje na Wall Streetu prelilo se I na azijske I europske burze. Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica snažno porasle, zahvaljujući napretku u trgovinskim pregovorima između SAD-a i Kine, ali i boljim nego što se očekivalo podacima iz kineskog gospodarstva.

Ulagače su ohrabrili i podaci prema kojima su u ožujku tvorničke aktivnosti u Kini neočekivano porasle, i to po prvi put u posljednja četiri mjeseca. Ako se taj rast održi, to bi moglo značiti da će se drugo po veličini svjetsko gospodarstvo početi oporavljati nakon duljeg razdoblja usporavanja rasta.

Na valutnim je tržištima dolar stabilan, no oslabio je u odnosu na euro, dok je ojačao u odnosu na japanski jen.

A na valutnim je tržištima dolar stabilan. Jutros se njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće oko 97,26 bodova, kao i u petak na zatvaranju tržišta.

Cijene su nafte, pak, nastavile rasti, nakon što su prošloga tjedna ojačale više od 1,5 posto, što se ponajviše zahvaljuje smanjenju proizvodnje od strane OPEC-a. U prvom tromjesečju ove godine cijene su nafte skočile oko 30 posto, što je njihov najveći kvartalni skok od drugog tromjesečja 2009. godine, kada su skočile oko 40 posto.

You may also like

0 comments