Dobri podaci iz Kine podigli cijenu nafte

Oporavak ipak krhak 
Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima na 40 dolara, poduprte ohrabrujućim podacima iz Kine koji su nakratko potisnuli u drugi plan zabrinutost za oporavak potražnje s obzirom na novi pandemijski val.

Na londonskom je tržištu cijena barela  iznosila je 40,07 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 5d 37,33 dolara. Tržišta su jučer poljuljali saudijsko sniženje službene cijene za azijske kupce u listopadu i rast broja oboljelih od Covida 19 u više dijelova svijeta, koji potvrđuje da se globalnoj zdravstvenoj krizi još ne nazire kraj.

Rast broja zaraženih zabilježen je u Indiji, Velikoj Britaniji, Španjolskoj i nekoliko dijelova Sjedinjenih Država, a trgovci strahuju da bi razbuktavanje zaraze moglo usporiti oporavak svjetskog gospodarstva i smanjiti potražnju za gorivom, uključujući dizel i kerozin. No , oporavak potražnje je krhak, zalihe i rezervni kapaciti na visokoj su razini a rafinerijske su marže niske, govore analitičari.

Protuteža sumornim izgledima za gospodarski rast i potražnju za naftom kontinuirano je smanjenje opskrbe iz vodećih proizvođača, predvođenih Organizacijom zemalja-izvoznica nafre (OPEC) i Rusijom. Snažniju potporu cijenama nafte pružili su danas podaci iz Kine, koji su pokazali da su proizvođačke cijene u kolovozu pale najblaže od ožujka, signalizirajući kontinuirani oporavak kompanija od teških posljedica mjera uvedenih kako bi se suzbila pandemija koronavirusa.

Odvojeno je OPEC danas izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u utorak iznosila 40,29 dolara, što znači da je bila 1,35 dolara niža nego prethodnog trgovinskog dana.

You may also like