Dobri odnosi s Njemačkom znače sigurnost Izraela

Njemački vicekancelar i ministar gospodarstva Sigmar Gabriel, koji je stigao u Teheran kako bi razgovarao o jačanju gospodarskih odnosa dviju zemalja, u ponedjeljak se u razgovorima sa iranskim svojim domaćinima založio za pravo Izraela na “sigurnost”, dok Teheran istodobno ne priznaje njegovo pravo na postojanje.

Gabriel je prvi visoki zapadni dužnosnik koji je stigao u Teheran nakon što je 14. srpnja postignut nuklearni sporazum s Iranom. “Morate znati da je za nas Nijemce sigurnost Izraela od velike važnosti. Shvaćam kako je rasprava o tome teška, a mi u Njemačkoj vjerujemo također kako i Palestinci moraju imati svoju vlastitu državu”, kazao je Gabriel, koji je u ponedjeljak razgovarao s iranskim ministrom za naftu Bijanom Mandarom Zanganehom. “Molim vas shvatite da dobri odnosi s Njemačkom znače i to da ne možemo dovoditi u pitanje sigurnost Izraela”, kazao je njemački ministar.

On je i dan ranije u razgovorima istaknuo kako čvršće gospodarske veze s Iranom ovise o poboljšanju odnosa Irana s Izraelom. Gabriel je također svojim iranskim domaćinima rekao da Njemačka i zapadne zemlje očekuju da Iran preuzme “nove odgovornosti” nakon postizanja nuklearnog sporazuma, uključujući i preuzimanje veće uloge u promicanju miroljubivog rješenja sukoba, posebice u Siriji.

Govoreći na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s Gabrielom, iranski šef diplomacije Mohamad Džavad Zarif nije se izravno referirao na odnose s Izraelom, ali je rekao: “Naravno da imamo različita politička stajališta. No možemo razgovarati o tim razlikama u mišljenju”. Iran ne priznaje postojanje Izraela i podupire libanonski Hezbolah i islamističke palestinske skupine Hamas i Islamski džihad. Izrael pak optužuje Iran da želi njegovo uništenje.

Gabriel je prvi njemački dužnosnik koji je nakon 13 godina stigao u Teheran, a u njegovoj pratnji su i predstavnici njemačke industrije koja se želi vratiti na iransko tržište, posebno u lukrativni energetski sektor. Iran je četvrta zemlja po veličini svjetskih rezervi nafte i prva kada je riječ o rezervama plina. Iran očekuje da će u Teheran pristići i drugi visoki europski politički i gospodarski dužnosnici, privučeni zemljom čije potencijalno tržište broji 80 milijuna pretežito mladih ljudi.

You may also like

0 comments