Home Geopolitika Dobra godina: U 2016. godini nije izbio niti jedan novi rat

Dobra godina: U 2016. godini nije izbio niti jedan novi rat

by Agencije

Godina 2016. je prva godina u njih nekoliko u kojoj nije izbio nijedan novi rat ili oružani sukob, unatoč njih tridesetak koji se i dalje vode diljem svijeta, rezultat je istraživanja objavljenog u srijedu u Njemačkoj.

Na Bliskom istoku i u jugoistočnoj Aziji i dalje traje 12 konflikata, u Africi ih je deset a u Aziji osam, objavila je AKUF, istraživačka skupina s hamburškog sveučilišta koja se bavi svjetskim sukobima.

Trenutno nema sukoba u Latinskoj Americi i u Europi. Ove godine je najviše poginulih u sukobu u Siriji. Istraživači su naglasili i kako se tijekom godine nekoliko konflikata smirilo, poput onog u Kolumbiji koji je prošlog mjeseca završen mirovnim sporazumom između vlade i gerilske skupine FARC.

Time su završena desetljeća ubijanja, a kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos je zbog toga dobio Nobelovu nagradu za mir.

Sirijski sukob “pretvorio se u rak na svjetskoj razini”, ocijenio je u srijedu budući glavni tajnik UN-a Antonio Guterres. Taj rat “uzrokuje ne samo patnju sirijskog naroda” nego potiče i “nasilne reakcije koje čak dovode u nekim slučajevima do terorističkog nasilja”, rekao je u ekskluzivnom razgovoru za portugalsku televiziju SIC.

Suočene sa “svjetskom prijetnjom”, velike sile trebale bi donijeti odluku o “okončanju sukoba”. Portugalac koji će 1. siječnja naslijediti Ban Ki-moona rekao je da je spreman dati svoju pomoć i stvoriti “mostove i mehanizme dijaloga”, kako bi omogućio poboljšanje odnosa nepovjerenja.

Ipak, početkom prosinca priznao je da glavni tajnik “nije svjetski gazda” u mjeri u kojoj su to pet velikih sila, članica Vijeća sigurnosti ali su one duboko podijeljene oko sirijskog sukoba.

Related Posts