Dobit slovenskih banaka porasla 18 posto

Bankarski sektor u Sloveniji u prvih je devet mjeseci ove godine imao 343 milijuna eura čiste dobiti, što je 18 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuju podaci slovenske središnje banke.
Dobit prije oporezivanja povećana je za 10,4 posto, na 368,5 milijuna eura, što je uglavnom posljedica daljnjeg smanjenja rezervacija.

Bruto prihod svih banaka iznosio je 823,2 milijuna eura, što jer 4,6 posto manje nego lani, dok je njihova ukupna bilanca ostala na istoj razini i iznosi 37,3 milijarde eura.

Kreditna aktivnost je u porastu, što se osjetilo u porastu potrošačkih kredita na godišnjoj razini za 13,6 posto, dok je stambeno kreditiranje poraslo za pet posto, navodi se u izvješću Banke Slovenije, objavljenom u utorak.

Najveća slovenska banka, Nova Ljubljanska banke (NLB), koja je u 100-postotnom vlasništvu države, u prvih je devet mjeseci ove godine imala 184 milijuna čiste dobiti na razini cijele skupine, s podružnicama u BiH, Srbiji, Makedoniji, na Kosovu i u Crnoj Gori.

Banku očekuje privatizacija, o čemu bi do kraja ove godine trebalo doći do sporazuma između slovenske vlade i Europske komisije. Slovenija je 2013. godine prihvatila obvezu privatizacije NLB-a, nakon što je dobila odobrenja da banku sanira proračunskim sredstvima.

You may also like