Home Energetika Dobit Shella iznad očekivanja unatoč nižoj cijeni plina na burzama

Dobit Shella iznad očekivanja unatoč nižoj cijeni plina na burzama

by Energypress.net

Više rafinerijske marže

Britanski naftni div Shell u četvrtak je izvijestio o dobiti u prvom tromjesečju većoj od očekivane, potaknutoj višim rafinerijskim maržama i snažnim trgovanjem naftom. Shell je izvijestio o prilagođenoj zaradi od 7,7 milijardi dolara za prva tri mjeseca ove godine, premašivši očekivanja analitičara od 6,5 milijardi dolara, prema konsenzusu koji je sastavio LSEG.

Godinu dana ranije, tvrtka je objavila prilagođenu zaradu od 9,6 milijardi dolara u istom razdoblju i 7,3 milijarde dolara za zadnja tri mjeseca 2023. godine. Izvršni direktor Shella Wael Sawan opisao je rezultate kao “još jedno tromjesečje snažnog operativnog i financijskog učinka.”

Tvrtka je najavila program otkupa dionica vrijedan 3,5 milijardi dolara, za koji očekuje da će biti dovršen tijekom sljedeća tri mjeseca. Njegova dividenda ostaje nepromijenjena. Dionice Shella porasle su gotovo 10% od početka godine.

Dobit Shella u prvom tromjesečju pala je otprilike 20% u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine, odražavajući širi trend energetske industrije. Američki naftni divovi Exxon Mobil i Chevron, kao i francuski TotalEnergies i norveški Equinor, prošli su tjedan izvijestili o velikom padu dobiti u prvom tromjesečju na godišnjoj razini.

Najveće svjetske naftne i plinske kompanije ostvarile su rekordnu dobit tijekom cijele godine 2022. nakon ruske invazije Ukrajine u punom opsegu. Međutim, u novije vrijeme prihode je pogodio pad cijena plina.

Promptne cijene plina u Europi pale su više od 45% tijekom prošle godine, djelomično zbog blage zime i obilja zaliha. Shellov britanski konkurent BP trebao bi izvijestiti o zaradi u prvom tromjesečju 7. svibnja.

Related Posts