Dobit Exxon Mobila, najveće svjetske naftne kompanije čije su dionice uvrštene na burzu, pala je u prošloj godini za 51 posto, na 7,8 milijardi dolara, što je posljedica niskih cijena nafte i otpisa imovine, objavila je ta američka kompanija.

Tvrtka je lani otpisala 2 milijarde dolara vrijednosti nerazvijenih plinskih polja u području američkog Rocky Mountainsa. Otpis je djelimice odgovor na pritisak Komisije za vrijednosne papire (SEC), koja je u rujnu prošle godine od kompanije zatražila da objasni zašto, u uvjetima velikog pada cijena nafte, nije smanjila knjigovodstvenu vrijednost neke imovine, kada su to učinili svi najveći Exxonovi konkurenti.

Kao razloge pada Exxon navodi također i niske cijene nafte te prirodnog plina u posljednje dvije godine. Cijena barela nafte na londonskom tržištu završila je 2016. godinu na otprilike 56,80 dolara, što je 48 posto niža cijena nego prije dvije godine. “Na godišnje financijske rezultate negativno je utjecala produljena kriza cijena roba i troškova smanjenja vrijednosti”, rekao je izvršni direktor tvrtke Darren Woods.

Unatoč oštrom padu dobiti, dioničari tvrtke za prošlu su godinu dobili 12,5 milijardi dolara dividende, navodi britanski BBC.

Related Posts