Dobit energetskih investicija Đukanovića mlađeg

Tvrtka BB Solar

Tvrtka BB Solar Blaža Đukanovića, sina predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, prošle je godine poslovala s dobiti od 1,4 milijuna eura. Time je je sin lidera Demokratske partije socijalista (DPS), do lani vladajuće stranke, i službeno zaradio svoj prvi milijun eura, pišu Vijesti

Kako se navodi u financijskom izvješću kojeg je Ivan Burzanović, izvršni direktor BB Solara i poslovni partner mlađeg Đukanovića, predao Poreznoj upravi, dobit kompanije na kraju 2020. bila je 1,465.789 eura, što je tri puta više nego 2019. kada su također pozitivno poslovali s dobiti od 424.000 eura.

Đukanović i njegov poslovni partner prihodovali su prošle godine od prodaje čak 11,202.524 eura, što je tri i pol puta više nego 2019. kada je prihod iznosio 3,1 milijuna eura. Troškovi poslovanja bili su 9,189.644 eura.

Prihodi i troškovi tvrtke povećani su iako je Đukanović smanjio broj radnika sa 41 u 2019. na lanjskih 26. Ostale tvrtke u vlasništvu ili suvlasništvu Blaža Đukanovića, BB Hidro, Capital Invest i Kodio još nisu predale financijska izvješća za 2020. Upravi prihoda, ili ih ona još nije objavila na internetu.

BB Solar je prošle godine dobio više poslova preko javnih nabava, od kojih je najznačajniji onaj od Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) za obnovu termoelektrane Pljevlja vrijedan 54 milijuna eura. EPCG, u većinskom državnom vlasništvu, zaključio je ugovor o ekološkoj obnovi prvog bloka TE Pljevlja s konzorcijem kojeg čine kineski DEC International i crnogorske tvrtke Bemax, BB Solar i Permonte.

Povjerenstvo EPCG-a izabralo je njihovu ponudu vrijednu 54,427.700 eura s PDV-om. Projekt ekološke obnove termoelektrane trebao je biti realiziran do 2021. i omogućiti nastavak rada energetskog objekta u Pljevljima sljedećih 20 do 30 godina.

Međutim, počela je samo priprema projekta zbog otežanog dolaska inženjera i radnika iz Kine, te nije jasno koliko je od toga lani prihodovala Đukanovićeva tvrtka. BB Solar je 2020. samostalno dobio posao i od Crnogorskog elektrodistribucijskog sustava (CEDIS) vrijedan 1,5 milijuna eura.

Stalna imovina Đukanovićeve tvrtke lani je povećena, i procijenjena je na 1713.142 eura, što je za 400.000 eura više u odnosu na prethodnu godinu.

BB Solar je vlasnik i pet poslovnih prostora u podgoričkom naselju Kruševac od 186, 84, 76, 9 i 43 kvadrata. Vlasnik je i stana od 52 kvadrata, kao i poslovnog prostora od 33 kvadrata. Na gotovo sve nekretnine upisane su hipoteke banaka koje su davale kredite Đukanovićevoj tvrtki.

BB Solar, kako se navodi u financijskom izvješću, potražuje 1,6 milijuna eura, od čega 880.000 od kupaca. Neraspoređena dobit tvrtke je 1,3 milijuna eura. Đukanović je BB Solar registrirao s Ivanom Burzanovićem za postavljanje električnih instalacija.

S njim ima i tvrtku BB Hidro, koja je registrirana za proizvodnju električne energije. Tvrtka je izgradila malu hidroelektranu Bistrica, dok je nova vlada za tu Đukanovićevu tvrtku sredinom sredinom siječnja donijela rješenje o prekidu postupka odobravanja izgradnje male hidroelektrane Slatina, piše Poslovni dnevnik.

You may also like

0 comments