Dobit će dio desnice, a ljevicu neće izgubiti, tamo osim SDP-a nema nikoga

Gosti Direkta su bili Božo Skoko i Krešimir Macan koji su analizirali Milanovićeve izjave koje su izazvale žestoke reakcije. Taman kad smo pomislili kako je politička kampanja dosadna, pojavio se Zoran Milanović, tj. snimka njegovog razgovora s delegacijom hrvatskih branitelja. Digla je na noge ne samo hrvatsku političku scenu, nego i cijelu regiju. Milanović se nebiranim rječnikom osvrnuo na Srbiju i BiH, a osobito je zaparala uši njegova izjava kako mu se živo fućka za pozdrav “Za Dom spremni”.

Milanovića su s ljevice već nazvali Zoran Trump, po uzoru na redikuloznog kandidata za američkog predsjednika. S desnice mu čak i Zlatko Hasanbegović poručuje da je to govor iz septičke jame. U SDP-u danas nije bilo nikog tko bi stao iza njega, a ni on sam nije htio stati pred novinare.

A gosti Direkta su bili RTL-ovi izborni analitičari Božo Skoko i Krešimir Macan koji su analizirali sporne Milanovićeve izjave. Skoko je pojasnio zašto ne misli da će ova snimka biti promašaj epskih razmjera za Milanovića.

“Ovo je novi moment kampanje i samim time se Zoran Milanović ponovno vratio u fokus. Tjedan dana je zvijezda bio Andrej Plenković, sada će to biti Milanović. On je sada definitivno postao zvijezda desnice. Rekao je ono što značajan dio ljudi u Hrvatskoj misli, samim time mu je nenadano došla i ova popularnost. Međutim, isto tako se njegovo birački tijelo ne slaže s ovakvim pristupom. Međutim, oni nemaju puno alternative… Za koga će glasati na ljevici, ako neće za SDP? Prema tome, ne mislim da je nešto izgubio ovime. A s duge strane, ovo dodvoravanje desnici, nisam siguran da će se moći unovčiti”, kaže Skoko.

Macan smatra kako je cijela ova akcija s braniteljima bila planirana.

“Mislim da je Milanović jednostavno pokazao ono što on jest, frajer koji je na zatvorenom sastanku malo jači na riječima. S druge strane, mislim da on u svojoj prošlosti nije imao nekakve nacionalne prigovore tako da mislim da je on prvenstveno raspravljao s Vučićem koji četnički vojvoda koji je rekao da za jednog ubijenog Srbina treba ubiti sto muslimana. Mi na sreću s naše strane nemamo takav pandan. Milanović je više raspravljao o tome i ustrojstvu BiH i optužnicama. Govorio je načelno, nikad se nije dodirivao naroda”, smatra Macan.

Prokomentirao je i Milanovćevu izjavu da mu se “fućka ta Za dom spremni”. “Meni je to savršeno jasno. Rekao je – ‘Ustavni sud je presudio, nemojte me više zezati’. Rekao je da je to zabranjeno i da je to za njega gotova priča i želi se tako postaviti; da ne želi o tome više uopće raspravljati”, kaže Macan.

“Milanović je ovim svojim nenadanim istupom zapravo oduzeo HDZ-u temu odnosa sa Srbijom u kampanji. I zapravo nakon ovoga HDZ ne može i ne smije biti radikalniji. HDZ će sada biti u ulozi da pomiruje odnose sa Srbijom, a koliko će to biti popularno prema njegovom biračkom tijelu, tek ćemo vidjeti”, dodaje Skoko.

Macan i Skoko smatraju kako se Milanovićeva izjava u kojoj se grubo osvrnuo na Plenkovićevu obiteljsku povijest rekavši “nije moja mama bila vojna lekarka”, nikako ne može opravdati.

“To je vrijeđanje obitelji i vrijeđanje na osobnoj razini”, kažu Skoko i Macan koji smatraju da će birači ljevice ‘progutati’ ovaj Milanovićev istup jer nemaju alternative.

“Budimo realni, da je to izgovorio netko iz HDZ-a, odjeci bi bili daleko veći. Ovako, s jedne strane već znamo ovakve Milanovićeve retoričke ispade od ranije, a s druge strane, on svojim djelom nikada nije napravio ništa loše u odnosima sa ovim državama pa to javnost doživljava kao jedan iskreni ispad”, zaključuje Skoko.

You may also like