Dobit Cammea povećana gotovo dvadeset i pet posto

Taksi prijevoznik Cammeo prošle je godine ostvario 85,3 milijuna kuna prihoda, što je bilo povećanje od 24 posto u odnosu na godinu ranije, dok mu je dobit iznosila 10,7 milijuna kuna, 13 posto više nego 2015., istaknuto je u četvrtak na predstavljanju poslovnih rezultata te grupe.

Vlasnik Cammeo Grupe Vladimir Minovski na novinskoj je konferenciji kazao da je Cammeo, koji slavi 11 godina poslovanja u Hrvatskoj, lani prevezao 7 milijuna putnika. Njihova su vozila u deset gradova gdje posluju ukupno prešla 24 milijuna kilometara.

Za ovu godinu Minovski je najavio povećanje prihoda za 20-ak posto, napomenuvši da to ovisi o događanjima na tržištu taksi usluga. Ostvarenu dobit, pak, reinvestirat će u nove projekte. Minovski je naglasio i da je grupa 2016. godine u državni proračun uplatila 21 milijun kuna. Cammeo danas broji 750 djelatnika. “Veseli me da su poslovni rezultati bili tako dobri, jer nam je to omogućilo da svojim vozačima povećamo plaće“, rekao je vlasnik grupe, dodavši kako su u slučaju liberalizacije tržišta taksi usluga spremni na potpuno pokrivanje svih hrvatskih gradova taksi mrežom.

Izvršni direktor Cammeo Grupe i član Radne skupine pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Petar Dragić, skupine koja radi na prijedlogu izmjena i dopuna zakona o cestovnom prometu koji se odnosi na djelatnost auto taksija, naglasio je da se Cammeo zalaže za liberalizaciju tržišta, koja bi svim sudionicima omogućila jednake uvjete.

“Jedan je od najvažnijih prijedloga radne skupine, s kojim se ide prema resornom ministarstvu, da se dozvole prestanu dodjeljivati na osnovi potreba jedinica lokalnih samouprava, već da se one izdaju prema potrebama tržišta. Zastarjela regulativa onemogućila je korisnicima dostupnost većeg broja taksi usluga. Uslugu, međutim, treba regulirati da bi se osigurala zdrava konkurencija, pružili visoki standardi sigurnosti na cestama i pružio dobar odnos cijene i kvalitete“, istaknuo je Dragić.

Naglasio je da se fluktuacija radne snage unutar grupe spustila ispod 10 posto, ali i da mnogo profesionalnih, dobro obučenih vozača odlazi na rad u inozemstvo. Tvrdi i kako ima mnogo prostora za napredak, jer primjerice, lani nisu mogli odgovoriti na 35 posto poziva za pružanjem usluge vožnje.

Kaže da po broju taksi dozvola Hrvatska zaostaje tri do četiri puta za razvijenom Europom. Cammeo se zalaže za jednostavniju regulativu, manje birokracije, a u slučaju liberalizacije tržišta taksi usluga kako ju oni vide, tvrde da bi se u toj branši moglo zaposliti najmanje 5.000 ljudi.

You may also like