Do proljeća ćemo dati ponudu za INA-u

Ministar Ćorić
Ministar energetike i zaštite okoliša Tomislav Ćorić odgovorio je uoči sjednice Vlade na novinarsko pitanje hoće li u njegovu mandatu krenuti proces povratka INA-e u hrvatske ruke.

– Vjerujem da hoće, nema razloga da ne bude. Kao što sam rekao jučer. Sljedeće proljeće očekujemo završetak ove analize te našu ponudu prema mađarskoj strani. Konzultanti trebaju procijeniti vrijednost i trebamo imati kredibilnu procjenu INA-inog biznisa.

Ako se pokaže da posao nije isplativ?

– To je isto opcija. O tome ćemo razgovarati ako i kada daju takvu procjenu.

Na upit treba li ministar financija Zdravko Marić inzistirati “na čvrstom proračunu” i povećanju samo osnovice od 6,12 posto, Tomislav Ćorić kaže da nas je takav proračun doveo ovdje gdje i jesmo.

– Makroekonomski smo tu gdje jesmo, vi ste svjesni tih podataka. Ta politika stabilnih financija i odgovornih odluka, bez obzira na to tko što kaže i želi, to nas je dovelo gdje jesmo. Nisam siguran da su svi toga svjesni.

Dodaje da stabilne javne financije dovode do većeg kreditnog rejtinga i niske kamatne stope.

– Pa to se ne događa preko noći. Narušiti taj dobar posao, nema smisla.

Što se tiče ideje uređenja koeficijenata, Ćorić kaže da se oformi ekipa koja će to napraviti ili uzmete konzultant.

– To može potrajati nekoliko mjeseci, ali s obzirom da nepravilnosti u sustavu postoje desetljećima, mislim da par mjeseci nikoga ne bi trebali zabrinjavati.

You may also like

0 comments