Do ponedjeljka treba uplatiti dug bivše Jugoslavije – nagodba postignuta

Ženeva . Švicarska banka UBS AG postigla je nagodbu s Hrvatskom u vezi s tužbom pred saveznim sudom u New Yorku da joj Hrvatska duguje 45 milijuna dolara naslijeđenih od bivše Jugoslavije, objavio je Reuters.

Banka je o nagodbi sinoć izvijestila sud. UBS AG u njemu piše kako očekuje da hrvatska vlada potvrdi nagodbu i do ponedjeljka isplati dug. U pismu se ne navode financijski uvjeti nagodbe. Ni hrvatski zastupnik niti glasnogovornik banke nisu danas dostupni za komentar, piše Reuters. UBS je tužbu podnio u listopadu prošle godine tvrdeći da Hrvatska duguje 45 milijuna dolara glavnice i kamata za podmirivanje obveza koje je preuzela nakon raspada bivše Jugoslavije. Ostale članice nekadašnje države podmirile su svoj dug, a Hrvatska je ostala jedina koja to još nije učinila.

Hrvatska država će švicarskoj UBS banci platiti četiri, a dvije hrvatske banke još 12,5 milijuna dolara u sklopu nagodbe postignute postignute pred njujorškim sudom, saznaje Hina u petak iz izvora blisko upoznatih s temom. UBS je u listopadu prošle godine tužio Hrvatsku tvrdeći da joj duguje 45 milijuna dolara glavnice i kamata za podmirivanje obveza koje je preuzela nakon raspada bivše Jugoslavije. Radi se o tužbi protiv RH pred američkim Federalnim Sudom zbog dugovanja proizašlog iz jednog od ugovora iz reprograma vanjskog duga bivše SFRJ iz 1988. godine. Nakon raspada SFRJ, RH je kao država sljednica preuzela i svoj dio obveza Narodne Banke Jugoslavije koja je zajedno s nekoliko komercijalnih banaka stranka u tom ugovoru. Obveznice su izdane 20. rujna 1988., a dospjele su na konačno plaćanje glavnice (oko 12 mil USD) i dospjelih i neplaćenih kamata 18. listopada 2008. godine. Ostatak potraživanja do 45 milijuna dolara uključuje zatezne kamate do dana tužbe. Po postignutoj nagodbi, hrvatska država platit će četiri milijuna, dvije banke, PBZ i Zaba, 12,5 milijuna dolara, a zatezne kamate se neće obračunati. Ostale članice nekadašnje države podmirile su svoj dug prema UBS-u, a Hrvatska je ostala jedina koja to još nije učinila.