Do početka lipnja puni kapacitet Družbe

Obnova izvoza
Rusija će u cijelosti obnoviti izvoz čiste sirove nafte cjevovodom Družba krajem svibnja ili početkom lipnja, rekao je ruski ministar za energetiku Alexander Novak prema izvješćima ruskih medija.

„Planiramo to za kraj svibnja ili početak lipnja. Izvoz cjevovodom Družba bit će u potpunosti obnovljen. Nafta će biti visoke kvalitete”, ustvrdio je Novak a navodi novinska agencija TASS

Postupak procjene štete povezane s incidentom na naftovodu mogao bi po njemu potrajati do mjesec dana. „Mislim da će stvari biti jasnije kroz mjesec dana”, izjavio je ministar.

Procjenjuje da ukupna šteta zbog kontaminacije nafte u Družbi neće biti veća od 100 milijuna dolara. Mreža naftovoda Družba opskrbljuje naftom rafinerije u Bjelorusiji i transportira je preko te zemlje u Europu u dva smjera – kroz Poljsku i Ukrajinu, podsjeća TASS. Opskrba Bjelorusije ruskom naftom putem Družbe obnovljena je 2. svibnja a tranzit nafte preko Ukrajine u Europu 11. svibnja.

Iz operatera Transnefta izvijestili su da će isporuka standardne nafte u Slovačku i Mađarsku biti nastavljena 21. odnosno 24. svibnja. Ruski regulator za tehničke standarde Rostekhnadzor poslao je inspekciju u sedam kompanija zbog moguće povezanosti s kontaminacijom Družbe, izvijestila je agencija Interfax. Imena kompanija nisu navedena ali u Rostekhnadzoru tvrde da će inspekcije biti završene do kraja svibnja.

You may also like

0 comments