Do pametnih gradova investicijom u energetiku

Konferencija
U Tvornici kulture u organizaciji Poslovnog dnevnika održana je peta konferencija Pametni gradovi – gradovi budućnosti 2019., na kojoj se nagrađuju najbolji gradovi i rješenja koja pomažu i olakšavaju život građanima.

Vladimir Nišević, glavni urednik Poslovnog dnevnika, u uvodnom obraćanju istaknuo je kako projekt već pet godina uspješno potiče gradove i lokalne zajednice na ulaganje u pametna rješenja.

˝Imamo niz gradova koji na tome rade i koji su svijetli primjer. Nastavit ćemo poticati gradove na to da građani još bolje žive˝, poručuje Nišević. Jyrki Katainen, potpredsjednik Europske komisije i povjerenik za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost, navodi kako EU Strategija 2050. ima jasnu viziju koja će dovesti do poboljšanja ekonomije i klimatskih promjena. 1 / 26 Direktorica prodaje medijskih rješenja Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika Jasna Bibić, član uprave Večernjeg lista Renato Ivanuš, pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Zagreba Sanja Jerković i predsjednica uprave Večernjeg lista Andrea Borošić

˝Gradovi tu imaju ključnu ulogu. Prema prijedlozima Komisije, očekujemo investicije u polju energetike, osigurali smo 85 milijuna eura za projekte koji će pomoći s gorućim problemima. Targetirano ćemo pomagati regijama i time utjecati na klimatske promjene, a krajnji nam je cilj osnažiti gradove i potaknuti ih na promjene za bolje sutra. Svi segmenti koji su dio te strategije dovest će do rezultata i urbana inovativnost postat će stvarnost. Naš je cilj poticati gradove da sudjeluju i nameću teme poput pametne elektromobilnosti, ulaganja u tehnološka rješenja, pametnu opskrbu energijom˝, objašnjava Katainen.

 Kako tvrdi, jedna od misija Europske komisije jest da gradovi kroz tehnologije i rješenja pomažu ostvarenju tih ciljeva kako bi stvorili održiv prostor za život u gradovima. EU podupire projekte, velik udio investicija upravo ide za tim kako bi bili pametniji. U Hrvatskoj je riječ o 1,1 bilijun eura za investicije, od digitalizacije do ulaganja u pametne projekte i rješenja. Postizanje toga zahtijeva suradnju svih dionika kako bi gradovi EU bili privlačniji za život, građane i posjetitelje. Želim zahvaliti svim gradovima koji to rade i reći im da nastave s tim radom i u budućnosti˝, poručuje Katainen.

Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika Zagreba, napominje kako je Zagreb donio svoju strategiju smart city do 2030. te pri donošenju strategije naišao na niz primjera dobre prakse. ˝Neki stavljaju naglasak na participaciju građana, pametnu upravu, elektromobilnost, a mi smo se odlučili objediniti sve to u jedno. Pametna rješenja su tu za naše građane, a pametan grad je sretan grad. Mi smo, prateći sklad čovjeka i tehnologije, osmislili strategiju s velikim naglaskom na participaciju građana. Implementiramo nove usluge, pojednostavnjujemo usluge i širimo njihovu dostupnost, učinkoviti poslovni modeli tu su za naše građane. Jutros smo predstavili novu aplikaciju za parkiranje, nalazimo što bolja rješenja za mobilnost.

Želimo biti pametan grad, ali želimo i više od toga, želimo biti sugrađanima na usluzi kako bismo im poboljšali kvalitetu života u gradu. Kako će se tehnologija još razvijati, ne znamo, ali ljudi su ti koji odgovaraju na tehnološka rješenja i za njih ih radimo˝, zaključuje Majić, a prenosi Večernji list

You may also like

0 comments