Do kraja stoljeća klimatske će promjene ubiti koralje?

CNN
Klimatske promjene mogle bi do 2100. ubiti sve koraljne grebene na Zemlji, pokazalo je američko znanstveno istraživanje.

Očekuje se da će od 70 do 90 posto svih koraljnih grebena nestati tijekom sljedećih 20 godina zbog zatopljavanja oceana, zakiseljavanja mora i zagađenja, kažu znanstvenici s University of Hawaii Manoa, prenosi CNN.

Neki aktivisti za zaštitu okoliša i znanstvenici rade na obnovi koraljnih grebena i uzgajaju ih u laboratorijima i potom vraćaju u more kako bi pokušali oživjeti umiruće grebene.

No to možda neće biti dovoljno za spas koraljnih grebena, upozoravaju znanstvenici. U okviru nove studije izrađene su karte oceana s lokacijama koje bi bile najpogodnije za taj način obnove grebena uzimajući u obzir faktore poput kiselosti voda, temperature mora, gustoće ljudskih naselja i intenziteta izlova.

Nakon proučavanja svjetskih oceana došli su do zaključka da će “do 2100. preostati pokoji ili nijedan koraljni greben”. Većina dijelova oceana u kojima sada žive koralji neće do 2045. biti pogodna za njihov život i taj će se okoliš pogoršavati do 2100., pokazuju znanstveni simulacijski modeli.

Znanstvenici upozoravaju da su klimatske promjene veliki ubojica. Ljudsko zagađenje, iako predstavlja problem, tek je mali dio velike prijetnje. Uništavanje grebena imat će razorne posljedice po čovječanstvo. Gotovo miljardu ljudi ovisi o njima kao glavnom izvoru bjelačevina, a koraljni grebeni štite i obalni pojas i infrastrukturu što znači da bi njihov nestanak mogao ugroziti i sigurnost i održivost obalnih naselja, donosi CNN 

You may also like

0 comments