Do kraja godine moguće otvaranje pregovora sa Srbijom

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Shulz najavio je u srijedu u Beogradu mogućnost da Europska unija (EU) do kraja godine otvori prva pregovaračka poglavlja sa Srbijom o članstvu, a srbijanski premijer Aleksandar Vučić uvjeren je da bi se, uz napredak u pregovorima s Prištinom, to moglo dogoditi već u listopadu. “Ako sve bude išlo kako treba, mogu reći da bi prva poglavlja možda mogla biti otvorena do kraja godine”, rekao je Shulz na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji nakon sastanka s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

“Nadam se da ćemo i mnogo ranije uspjeti postići određene sporazume sa Prištinom i da će u rujnu biti preporučena, a u listopadu otvorena prva poglavlja. Potpuno sam uvjeren da će prije kraja godine biti otvorena”, rekao je Vučić.

Čelnik Europskog parlamenta naglasio je kako “otvaranje poglavlja ovisi o mnogo čemu, ne samo o sporazumu sa Prištinom”, ali to je “sigurno važan element”. Shulz je pohvalio srbijanskog premijera za političko angažiranje u regiji te istaknuo kako su Vučićev posjet Hrvatskoj, Albaniji, doprinos dijalogu s Kosovom, te prijem albanskog premijera Edija Rame u Beogradu “izuzetni znaci hrabrosti i konstruktivne uloge Srbije u regiji i doprinosa stabilnosti”.

Shulz je kao “hrabar potez” okarakterizirao i odlazak srbijanskog premiejra na komemoraciju srebreniučkim žrtvama u Potočare te osudio napad na Vučića tijekom ceremonije, istaknuvši Vučićevu poruku da će, unatoč svemu, “nastaviti politiku pomirenja” Poručivši da “Srbija nije zaboravljena u Bruxellesu”, Shulz je ukazao kako EU “sa očekivanjima gleda na ključnu ulogu” koju Srbija može igrati u doprinosu stabilnosti, gospodarsko-infrastrukturnog povezivanja i održog razvoja u regiji.

Shulz je naveo podatak da granicu Srbije dnevno prelazi i po tisuću migranata i izbjeglica, ocijenivši da to “nadilazi njezine mogućnosti” prihvata, te istaknuo kako je “Europi potrebno efikasno rješenje temeljeno na solidarnosti” i da “ponovno dizanje zidova u Europi nije rješenje i EP ne podržava odluku Mađarske”. Vučić je uvjeren da će Srbija dati svoj doprinos daljem širenju politike mira na Balkanu i u svojim odnosima sa Albancima, Bošnjacima, Hrvatima, ali je rekao i da ga “više od otvaranja poglavlja brine politička situacija u regiji” i moguće posljedice nestabilnosti u regiji.

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Shulz sastat će se tijekom posjeta Beogradu i s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, a najavljen je i njegov govor zastupnicima u Skupštini Srbije.

You may also like