Do kada će trajati rast cijena energenata?

Analiza MMF-a

Međunarodni monetarni fond (MMF) smatra da aktualni visok rast cijena energije neće izazvati naftnu krizu, kakva je pogodila svijet 1970-ih i da će se početkom sljedeće godine te cijene povući sa sadašnjih rekordnih nivoa.

Očekuju povlačenje cijena do kraja prvog kvartala sljedeće godine, kada prođu zimski mjeseci.

Nakon prošlogodišnjeg kolapsa cijena energenata, uzrokovanog mjerama lockdowna sa ciljem suzbijanja pandemije COVID-19, ukidanje tih mjera i ponovno otvaranje ekonomija dovelo je do naglog oporavka globalne privredne aktivnosti, rasta potražnje za energijom i iscrpljivanja zaliha, posebno rezervi plina u Europi.

Ponuda robe, međutim, nije se mogla oporaviti tako brzim tempom kao potražnja, djelomično i zbog širenja novog, delta soja korona virusa, koji je utjecao na sporo vraćanje zaposlenih na radna mjesta i ponovne prekide u lancima snabdijevanja.

Nedostatak radne snage je, prema riječima Gopinath, vršio pritisak na cijene robe u zemljama poput Njemačke, SAD-a i Japana.

Po njihovu mišljenju, najgori scenarij bi bio da u uvjetima eventualno izuzetno oštre zime na Sjevernoj hemisferi, što bi pojačalo potražnju za energijom, izostane adekvatan odgovor proizvođača, uključujući naftnu alijansu OPEC+, da povećaju proizvodnje, što bi moglo utjecati na ukupnu inflaciju.

You may also like

0 comments