Do 22. siječnja Hrvatska bi mogla imati vladu

U ponedjeljak su nastavljeni pregovori Domoljubne koalicije i MOST-a nezavisnih lista oko nove Vlade, koji će obuhvaćati i razgovore s mandatarom Tihomirom Oreškovićem. Sastanak Karamarka i Petrova trajao je sat vremena.

”Napravljen je kratki plan onoga što će se događati idućih dana, vezano i uz programska načela koje će biti u reformskom sporazumu. Od danas će krenuti i kandidati na razgovor s gospodinom Oreškovićem. Zato njega danas nema. Ono što se trenutno događa u Mostu, događa se i u Domoljubnoj koaliciji. Izabrat ćemo imena. Ali nećemo izlaziti s potencijalnim kandidatima već s onim koji bude usuglašen”, rekao je Božo Petrov. ”Dogovorili smo da bude 2+1 kandidati. Ako dvije ne budu usuglašene, postoji i treća. Trenutno nismo iznijeli ni jedno ime i prezime jer se to jos usuglašava u tijelu Mosta. Govorili smo o usuglašavanju programakih načela, svemu onome o čemu smo razgovarali četiri tjedna. Razgovaramo o pet ključnih točaka i onome sto ćemo provesti u prvih šest mjeseci. Vjerujem da ćemo u iduća 2-3 dana predložiti sve kandidate”, kazao je Petrov.

Na pitanje tko piše program Vlade Petrov rekao da će se odvijati na isti način kao što odabiru kandidate. “Do 22. siječnja bi sve trebalo biti gotovo”, kaže Petrov. Vjerujem da ćemo do kraja tjedna potpisati sporazum. Neću u ovom trenutku govoriti o potencijalnim kandidatima. Korektno je da izađe samo ime osobe koja se usuglašena. Ne vidim razloga da će biti zamjerki. Ako i bude, neće to biti strahovito teško da se prolongira rok”, rekao je Petrov.

Petrov je rekao da će se Program vlade odvijati na način na koji su se birali i kandidati. Idući sastanak s Oreškovićem će biti kada osjetimo da je potreban. Sada s njim razgovaraju kandidati. Od danas kreću razgovori Oreškovića s potencijalnim kandidatima. Program vlade će se odvijati na isti način na koji ce se birati kandidati. Orešković nije čovjek koji će dopustiti da se upravlja s njima, niti je on lutka na koncu. On će birati kandidate i donijeti zaključke za program. Uz naše smjernice. Za nas je bilo važno da se definira nestranački kandidat”, zaključio je Petrov. ”Mi smo podijelili ministarstva. Šest Mostu, ostalo nama. Ja se ne bih bavio tom matematikom, važno je da iskadroviramo dobre ljude. Ima i primjedbi i prijedloga i na tome radimo. Vjerujem da ćemo do ponedjeljka imati sva imena. Dva kandidata koja dolaze pred mandatara. Ako se on ne odluči za njih, tu je i treći. Danas kreću razgovori kandidata s mandatarom”, rekao je Karamarko novinarima.

Novinarima se obratio i predsjednik Sabora Željko Reiner. ”Prva sjednica Sabora bit ce 20. siječnja, sljedeći tjedan. Razmišljali smo da bude 18. Uvriježilo se da to počne srijedom. Na toj sjednici će biti sastav saborskih odbora. Naravno da će vlada biti tema i nadamo se da će sva usuglašavanja uz vladu biti do toga da bi se u petak, 22., izglasala. Rok od 30 dana se uvijek može produljiti jos 30 dana i nadam se da neće biti potrebe”, kazao je Reiner, a prenosi N1.

Među prvima je u Sheraton stigao Božo Petrov, koji nije htio davati izjave za novinare prije sastanka. Na upit zašto na sastanku nema Tihomira Oreškovića, kazao je kratko da će o tome govoriti poslije. Karamarko je stigao u garažu Sheratona par minuta nakon Petrova. Tomislav Karamarko rekao je ranije u ponedjeljak, prije sjednice Predsjedništva HDZ-a, da će tema razgovora biti “kadrovska slika buduće vlade, kako je mi vidimo, naši kandidati…S terena smo dobili prijedloge. Ima dosta tih kandidata, ako je 20 ministarstava, nekoliko je desetaka kandidata”, rekao je Karamarko prije sastanka i potvrdio da po ministarstvu imaju po dva, tri kandidata, i da među njima ima onih koji nisu stranački ljudi.

You may also like

0 comments