Američka studija provedena 1972. koja je predviđala da će resursa za preživljavanje na Zemlji nestati do 2050., sada je opovrgnuta novom studijom u kojoj se tvrdi da će resursa ipak biti do 2100., piše Daily Mail.
Novu studiju proveli su znanstvenici Instituta za održivost na Sveučilištu Anglia Ruskin. Do ovog su zaključka došli kada su ažurirali kompjuterski model korišten ’70-ih kojim se predviđa kraj resursa na Zemlji. Istraživači prije četiri desetljeća nisu uzeli u obzir brojne faktore, za koje se pokazalo da nam daju još dodatnih 50 godina prije nego potrošimo sve resurse. Primjerice, industrijski sektor koji stvara manje zagađenja i koristi manje energije nego je bilo očekivano u skladu s trendovima 1970-ih. Industrija također više ulaže u čišćenje zagađenja nego što su prijašnja predviđanja smatrala da će se dogoditi.Prije se, naime, nije predvidio veliki rast u sektoru usluga i telekomunikacija, što čini svjetsku ekonomiju produktivnijom. Inovacije u agrokulturi omogućile su da se uzgaja više hrane. “1970-ih su imali dobar pokušaj, ali su bili previše pesimistični”, rekao je Aled Joned, koautor nove studije, za časopis ‘Održivost’.

No, unatoč nekoliko pogrešnih varijabli prvog istraživanja, drugo i dalje pokazuje da će društvo kolabrirati u ovom stoljeću. “Rast se ne može nastaviti unedogled, ako se temelji na materijalnoj konzumaciji i ako se ne temelji na našem razumijevanju da planet ima ograničenu raspoloživost i izvore. Društvo se počelo suočavati s nekim problemima istaknutima 1972., ali moramo naučiti iz onoga što smo već postigli i usmjeriti naše napore da izbjegnemo ta ograničenja”, zaključuje Joned.

Related Posts