Do 2040. godine 70 posto energije proizvedene iz obnovljivih izvora

Obnovljivi izvori energije će se u narednim godinama nastaviti masovno razvijati, a 2040. će proizvoditi 70 posto europske električne energije, zahvaljujući smanjenju troškova za proizvodnju solarne energije i energije vjetra, doznaje se u ponedjeljak iz izvješća Bloomerga “New Energy Outlook 2016”.

“Niske cijene plina i ugljena će ostati niske, ali to neće spriječiti temeljnu preobrazbu svjetskog elektrosustava tijekom narednih desetljeća prema obnovljivim izvorima energije, poput vjetra i sunca”, predviđa se u spomenutom izvješću.

Godine 2015., obnovljivi izvori energije predstavljali su 32 posto proizvodnje električne energije u Europi. U SAD-u, hidroenergija, solarna energija i energija vjetra porast će s 14 posto u 2015. na 44 posto 2040., dok će udio plina pasti s 33 na 31 posto, piše u prognozi Bloomberga o svjetskoj energetici.

U izvješću se iznosi predviđanje da će obnovljivi izvori energije, na svjetskoj razini premašiti plin 2027., te da se treba čekati do 2037. da bi obnovljivi izvori energije preuzeli prevlast nad ugljenom, s iznimkom Sjeverne Amerike. Također se ističe da će porasti potražnja za električnom energijom zbog nove namjene, primjerice električnih automobila.

You may also like