Prema novom istraživanju Kanada bi do 2025. godine mogla zadovoljiti čak 50% potreba za energijom iz hidroelektrana. Izvješće tvrtke GlobalData utvrdilo je kako će hidroenergija i dalje dominirati kanadskim energetskim miksom u narednom desetljeću te narasti sa trenutno instaliranih 77.6 GW na 85 GW do 2025. godine.

U izvješću se navodi kako će hidroenergija nastaviti rasti u odnosu na elektrane na ugljen te nuklearnu energiju koje se sve manje favoriziraju kroz savezne i pokrajinske politike usmjerene prema čistoj energiji. Obnovljivi izvori energije poput fotonapona, vjetroenergije i drugih izvora trebali bi sa 35 GW zauzeti 20% kanadskog energetskog miksa do 2025. godine.

Chiradeep Chatterjee iz tvrtke GlobalData dodaje: “Iako bi po prosječnoj godišnjoj stopi hidroenergetski kapaciteti trebali rasti za skromnih 0.7%, uskoro očekujemo dovršetak nekoliko velikih hidroenergetskih projekata koji su trenutno u fazi izgradnje. Osim toga, Kanada ima vrlo dobru infrastrukturu za prijenos električne energije te bi mogla udvostručiti svoju trenutno instaliranu snagu energije vode bez ikakvih problema”.

Related Posts