Diverzifikacija plinskih izvora u Europi

Generalni direktor Transanadolijskog plinovoda (TANAP) Saltuk Duzyol ovih je dana priopćio medijima kako je završeno oko 80 posto toga plinovoda od čega bi većina u testnoj fazi dopremala plin u Tursku već u sijećnju 2018. godine. 

Do srpnja 2019. godine plinovod bi trebao biti spreman za početak komercijalne isporuke plina plinovodu TAP koji završava u Italiji. Time bi se plin iz Azerbajdžana trebao dopremiti u Europu. Ova faza započinje na tursko-gruzijskoj granici, a završava u turskoj provinciji Eskisehir. Drugi dio projekta kreće iz te turske provincije, a završava u Europi.

Duzyol je potvrdio kako je 45 posto plinovoda od Eskisehira do europskog dijela završeno. Inače, cijeli TANAP dugačak je 1.850 km, a njegov je godišnji kapacitet 16 milijardi metara kubičnih. Od toga Turska će koristiti šest milijardi dok će preostalih deset milijardi biti isporučivano europskom tržištu.Objasnio je kako je projektom predviđen ukupni kapacitet od 31 milijardi metara kubičnih. Pad cijena nafte na svjetskom tržištu i niske cijene roba omogućavaju projektu plinovoda smanjiti svoj budžet te uštedjeti i do 3,2 milijarde dolara.

Istovremeno je britanski naftni div BP , osim otkrića velikog ‘offshore’ nalazišta prirodnog plina pred obalom Zapadne Afrike, objavio i da je potpisao sporazum o suradnji s energetskom tvrtkom Kosmos Energy. S njom je zajedno pronašao značajno ležište plina na polju Yakaar-1 u moru ispred obale Senegala i Mauritanije, čije se rezerve procjenjuju na 424 milijuna metara kubičnih. Izvršni direktor BP-a za istraživanje i proizvodnju navodi kako je to otkriće zadnje u nizu ranijih plinskih otkrića koja upućuju na veliki plinski potencijal u toj regiji, ali i da će partnerstvo s Kosmosom omogućiti snažniju prisutnost BP-a na tom području, javlja novinska agencija UPI.

You may also like

0 comments