DIV, Fincantieri i Uljanik surađivat će u Uljaniku

Nedavno izabrani strateški partner u programu restrukturiranja Uljanika, konzorcij DIV i Fincantieri u ponedjeljak su s australskom grupacijom Scenic potpisali pismo namjere o suradnji u izgradnji ultraluksuznih istraživačkih putničkih brodova u Uljaniku, objavili su iz pulskog brodogradilišta.
Uprava i Nadzorni odbor Uljanika prošli su tjedan, 7. veljače izabrali konzorcij DIV-a i talijanskog Fincantierija za strateškog partnera u restrukturiranju Uljanika. Grupacija Scenic danas je potpisala pismo namjere s odabranim konzorcijem-strateškim partnerom DIV/Fincantieri s ciljem suradnje na projektu širenja svoje revolucionarne flote istraživačkih putničkih brodova (discovery yachts), navodi se u priopćenju Uljanika.

Kako se prenosi, tim je povodom predsjedatelj grupacije Scenic Glen Moroney izjavio “kako vjeruje da će se financijski izazovi s kojima se Uljanik suočava u posljednjih 18 mjeseci sada okončati i da će se brodogradilište moći usredotočiti na završetak broda ‘Scenic Eclipse'”.

“Dodao je i da će izgradnja broda ‘Scenic Eclipse 2’ započeti odmah po odobrenju programa restrukturiranja te da su već započeti detaljni radovi u dizajniranju potpuno nove serije Scenicovih istraživačkih putničkih brodova, koju bi moglo činiti nekoliko ultraluksuznih putničkih brodova (ultra luxury cruise ships) koje će za grupaciju Scenic izgraditi Uljanik”, ističu iz pulskog brodogradilišta.

Predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić zahvalio je grupaciji Scenic na povjerenju i podršci koju su iskazali tijekom suradnje u izgradnji ultraluksuznog polarnog kruzera “Scenic Eclipse”, kao i za sudjelovanje u procesu dubinske analize te odabiru novog strateškog partnera za Uljanik. “S obzirom na to da je u završnoj fazi izgradnje ultralukzuznog polarnog kruzera ‘Scenic Eclipse’ grupacija Scenic preuzela ključnu ulogu u završetku broda odlučivši se dovršiti ga u brodogradilištu Uljanik, unatoč činjenici da Uljanik prolazi kroz najteže razdoblje u svojoj dugoj povijesti, podrška grupacije Scenic od velike je važnosti za opstanak brodogradilišta i nastavak poslovnih procesa u Uljaniku”, naglašava Bulić u priopćenju.

Također je istaknuo da je dugogodišnja suradnja Uljanika i grupacije Scenic rezultirala “bliskim i korektnim odnosima dviju tvrtki, kao i razvojem vještina i znanja zaposlenika u izgradnji ultraluksuznih kruzera, što u velikoj mjeri predstavlja osnovu za buduće poslovne planove brodogradilišta Uljanik”.

Bulić je kazao i kako je najbolja potvrda međusobnog povjerenja i kvalitete odnosa dviju tvrtki činjenica da je grupacija Scenic izrazila namjeru nastavka suradnje s Uljanikom i izgradnje dodatnih nekoliko ultraluksuznih polarnih kruzera u brodogradilištu Uljanik.

Inače, Uljanik je 21. prosinca prošle godine raskinuo strateško partnerstvo s Kermas energijom Danka Končara te otvorio novi postupak odabira strateškog partnera, a data room za potencijalne investitore bio je otvoren od 27. prosinca 2018. do 24. siječnja 2019., dok je rok za dostavu ponuda bio 25. siječnja.

Data room je posjetilo šest zainteresiranih potencijalnih strateških partnera, a pristigle su četiri ponude, od čega je, kako je prošli tjedan izjavio Bulić, uz Brodosplitovu, kao ozbiljna ponuda za strateško partnerstvo razmatrana i ona australske Scenic grupe, dok preostale dvije nisu ispunile kriterije.

Uprava i Nadzorni odbor Uljanika na zajedničkoj sjednici održanoj 7. veljače 2019. donijeli su odluku o odabiru Brodograđevne industrije Split, koja je dio DIV grupe, za strateškog partnera Uljanika d.d. Kako je objavljeno nakon tog izbora, zajedničku ponudu dali su Brodograđevna industrija Split, odnosno DIV grupa i talijanski Fincantieri, i to u omjeru 70 naprema 30 posto.

Gost Pressinga sa Sandrom Križanec u ponedjeljak bio je Tomislav Debeljak.

Nazivaju vas spasiteljem Uljanika.

Nazivam se šljakerom i to sam u duši od rođenja. U Brodosplitu smo od Hirošime koja je bila kao Uljanik danas uspjeli preokrenuti stanje i radimo pozitivno bez lipe državne potpore i s maćehinskim odnosom države. Mi smo greška u sustavu i dokaz smo da se može raditi pozitivno.

Jasno ste rekli da netko mora sanirati dugove prije nego ubrizgate novac u Uljanik. Dugovi nisu mali.

Prvo, da pitate bilo koga bi li htio ući u nešto što generira milijardu kuna godišnje negative i da još plaća prošlost i da mora biti žigosan kao netko zločest tko će izbaciti neradnike i uvesti red, mislim da ne postoji takav. Moramo raditi pozitvno. Vezano za pozitivno poslovanje, ono se mora i može temeljiti samo na budućnosti. Netko da dobije jamstvo mora imati kapital koji je rezerva za to jamstvo. Moraš imati svoj kapital iz kojeg će se naplatiti jamstvo i nema troška države.

Jeste ikad tražili jamstva?

Mnoga smo tražili, neka nismo dobili. Brodovi se ne mogu raditi bez jamstava. Kad pitate banke vani oni se smiju jer nemaju programe za druge zemlje…

Kažu da ste noćna mora ministra Marića. jeste razgovarali?

Ne bih rekao da sam mu noćna mora, pogotovo ne ja. Imao sam sastanak s ministrom Linićem 2011. godine. On me pitao hoću ja pričati ili on, ako ću ja da izađe i vrati se kad završim, htio je inspektorski onako, i počeo je pričati sve loše o brodogradnji. I sad mi se želudac okrene. Otkad postojimo punimo proračun. Rekao sam mu da krivom čovjeku govori jer ja punim proračun i došao sam zaustaviti pražnjenje proračuna. On se stiltao i rekao ‘Svaka čast’. Istu stvar govorim i sada. Ako će nas smatrati krivima što smo govorili što se radi u Uljaniku… Ako će javnost smatrati da smo mi krivi, ja sigurno neću potpisati ugovor. Neka liječi netko drugi sve to skupa.

Govorili ste da smo lud čovjek može prihvatiti nešto takvo.

Brodogradnja treba biti strateška grana. Jesu li ludi oni koji su išli u rat i dobili Domovinski rat? Bilo je ogromnih luđaka i hvala Bogu da ih je bilo. I ovdje se netko mora primiti i počistiti određene stvari u Hrvatskoj da postanu pozitivne. Samo mora raditi u maniri dobrog gospodara.

Tko će platiti dug?

Ja ću pomoći. Ali ja ne mogu čistiti dug. Ne mogu naši radnici pokrivati dugove koje je netko prije napravio, donosi N1.

You may also like