Diplomatska kriza zbog novog vojnog pakta

PAriz otkazuje susrete i povlači diplomate

Francuska je otkazala susret ministrice obrane Florence Parly s britanskim kolegom Benom Wallaceom, koji se trebao održati narednog tjedna, nakon što je Australija otkazala unosni ugovor o nabavi podmornica od Francuske, odlučivši se za sporazum s Washingtonom i Londonom, kazala su dva izvora za Reuters.

Parly je osobno donijela odluku o otkazivanju bilateralnog sastanka s britanskim ministrom obrane Wallaceom, kažu Reutersovi izvori koji potvrđuju prethodne navode Guardiana da je susret otkazan.

Otkazivanje ugovora vrijednog više milijardi dolara o nabavi podmornica, koji je potpisan 2016., stvorilo je diplomatsku krizu, a Pariz je opozvao veleposlanike iz Washingtona i Canberre.

Francuska tvrdi da je saveznici nisu konzultirali, dok Australija tvrdi da je jasno nekoliko mjeseci izražavala svoju zabrinutost ugovorom.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i američki predsjednik Joe Biden telefonski će razgovarati u narednim danima o krizi, kazao je u nedjelju glasnogovornik francuske vlade.

Australija, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD objavile su u srijedu formiranje trilateralnog sigurnosnog saveza AUKUS radi jačanja obrambene suradnje na Indopacifiku što predviđa flotu nuklearnih podmornica koje će Australija izgraditi uz pomoć SAD-a.

Canberra je zbog te odluke odustala od 40 milijardi dolara vrijednog dogovora s francuskom tvrtkom koja je trebala izgraditi flotu podmornica, na što je Pariz žestoko reagirao.

You may also like