Dionice Phillipsa skočile na Amsterdamskoj burzi

Dionice Philips Lightinga poskočile su u petak, prvog dana trgovanja na Amsterdamskoj burzi, oko 8,5 posto, obilježivši time početak samostalnog rada proizvođača rasvjetnih tijela koji je preko 120 godina bio u sastavu nizozemske grupe Philips.

U Philipsu su u četvrtak navečer odredili da će cijena dionice Philips Lightinga u inicijalnoj javnoj ponudi biti 20 eura, što bi značilo da mu je tržišna vrijednost tri milijarde eura.

Na Amsterdamskoj burzi po njezinu je izlistavanju dionica jutros dosegnula cijenu od 21,45 eura. “Želimo postati proizvođač rasvjete za ‘Internet stvari'”, poručio je izvršni direktor Philips Lightinga Eric Rondolat. Nakon izlaska na burzu Philips Lighting postao je najveći neovisni proizvođač rasvjete u svijetu, prestigavši njemačkog diva u segmentu rasvjete Osrama.

Prodajom 25 posto udjela u inicijalnoj ponudi dionica Philips će namaknuti 750 milijuna eura a ostatak planiraju prodati u godinama koje slijede. Korak označava prekretnicu za Philips, osnovan davne 1891. godine kada je počeo s prodajom žarulja, da bi kasnije ponudu upotpunili potrošačkom elektronikom. U budućnost namjeravaju sefokusirati na segment brige za zdravlje.

 

You may also like