Dionica Microsofta na rekordnim razinama

Analiza
Vrijednost dionica Microsofta na rekordnoj je razini nakon objave financijskog izvješća u kojem je softverski div objavio procjenu rasta prihoda u ovoj godini iznad očekivanja analitičara.

U utorak se cijena Microsoftove dionice na burzi zaustavila na 232,33 dolara čime je postavljen novi rekord prvi put nakon rujna. Od početka godine dionica je ojačala 5 posto, nešto bolje od indeksa S&P 500 koji bilježi 3 posto rasta. Skok cijene od 6 posto uslijedio je po objavi rezultata za posljednja tri mjeseca prošle godine koji su nadmašili očekivanja Wall Streeta.

Trend rada od kuće zbog pandemije koronavirusa donio je skok prodaje osobnih računala, ali i porast potražnje za videoigrama te uslugama računalstva „u oblaku“ što je pretočeno u rast prihoda od 17 posto na 43,1 milijardu dolara.

Prema podacima Refinitiva, analitičari su očekivali prihode od 40,2 milijarde dolara. Time su i raspršene prognoze da je rast Microsoftovih prihoda usporio, ispod stope od 10 posto. Zarada po dionici dosegla je 2,03 dolara, nasuprot 1,51 dolar godinu dana ranije. I tu su nadmašene prognoze koje su govorile o zaradi od 1,64 dolara. Bolji financijski pokazatelji ponajviše su zasluga rasta poslovanja s računalstvom „u oblaku“ od 23 posto.

Taj je segment uprihodio 14,6 milijardi dolara, nasuprot očekivanja od 13,8 milijardi dolara. Stopa rasta prihoda Azure platforme blago je narasla, na 48 posto dok su analitičari očekivali rast od 42 posto. Kao što je poznato, Microsoft ne objavljuje iznos prihoda Azurea.

Daniel Elman, analitičar tvrtke Nucleus Research, izjavio je za Financial Times kako potražnja za uslugama računalstva „u oblaku“ pokazuje da su Microsoftovi klijenti snažno bili fokusirani na dogradnju i modernizaciju svojih informatičkih sustava.

Segment osobnog računalstva koji obuhvaća prodaju operativnog sustava Windows, videoigre i igraće konzole, uređaje i oglašavanje na tražilicama generirao je 15,1 milijardu dolara što je 14 posto više na godišnjoj razini. To je ujedno i više od procjene rasta prodaje osobnih računala u četvrtom tromjesečju koju je tvrtka Gartner postavila na 10,7 posto.

Međutim, operativna marža tog segmenta snizila se sa 40 posto na 34,6 posto nakon predstavljanja dviju Xbox igraćih konzola u studenom. Pretplatu za Xbox igre sada plaća 18 milijuna korisnika, nasuprot njih 15 milijuna u rujnu.

Segment koji obuhvaća Office pakete i LinkedIn uprihodio je 13,3 milijarde dolara, 13 posto više na godišnjoj razini. Kompanija očekuje da će se ovaj trend rasta nastaviti i u ovoj godini. Za prva tri mjeseca 2021. Microsoft očekuje prihode u rasponu od 40,35 do 41,25 milijardi dolara. Ako ostvari rezultat u sredini tog raspona, na 40,8 milijardi dolara, moći će govoriti o porastu od 16,5 posto na godišnjoj razini, piše Poslovni dnevnik.

You may also like

0 comments