Dinamizirano tržište rada u pripremi za turističku sezonu

Online Vacancy Index (OVI) mjesečni je indeks
Online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu, Zagreb u suradnji s portalom MojPosao.

OVI indeks je u ožujku porastao za 7,1 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, dok je prosječna vrijednost indeksa u prva tri mjeseca ove godine zabilježila rast od 5,8 posto u odnosu na prvo tromjesečje 2018. Iako su stope rasta indeksa na godišnjoj razini znatno skromnije u odnosu na isto razdoblje prethodne godine (rast prosječne vrijednosti indeksa u prvom tromjesečju 2018. u odnosu na prva tri mjeseca 2017. iznosio je 29,5 posto), OVI indeks i dalje sugerira nastavak rasta potražnje za radom na godišnjoj razini koji traje još od jeseni 2013. godine. Uz to, desezonirane vrijednosti indeksa upućuju na blagi rast potražnje za radom i na mjesečnoj razini s obzirom na to da je u odnosu na veljaču OVI indeks u ožujku porastao za 1,9 posto, dok je rast indeksa u prvom tromjesečju 2019. u odnosu na posljednje tromjesečje 2018. iznosio 1,1 posto. Čini se da su, nakon usporavanja krajem prethodne i početkom ove godine, pripreme za nadolazeću turističku sezonu ponovno dinamizirale tržište rada i dovele do rasta potražnje za radom, objavio je Ekonomski institut.

Tako su najtraženija zanimanja u prvom tromjesečju ove godine bila prodavač, kuhar, konobar, vozač i hotelijer/ugostitelj. Ipak, u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, potražnja za kuharima i konobarima je pala, za 12,2 i 4,5 posto, dok je potražnja za hotelijerima/ugostiteljima (hotelsko osoblje, recepcionari, voditelji i dr.) porasla za nešto više od 34 posto u odnosu na prvo tromjesečje 2018. I u ukupnom međugodišnjem rastu indeksa u prvom tromjesečju 2019. u iznosu od 5,8 posto, najveći pozitivni doprinos imala su upravo zanimanja hotelijera/ugostitelja u iznosu od 0,8 postotnih bodova, što su slijedila zanimanja u financijama s 0,5 postotnih bodova te servisera i djelatnika u održavanju s 0,5 postotnih bodova. S druge strane, najveći negativni doprinos godišnjoj stopi rasta potražnje za radom u prvom tromjesečju 2019. imala su zanimanja kuhara (-1 postotni bod), zidara (-0,5 postotnih bodova) i konobara (-0,4 postotna boda).

 Svrha indeksa je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom. OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).

You may also like

0 comments