Dinamika uvoza i izvoza pala u lipnju

Pritisak SAD-a
Kineski izvoz pao je u lipnju pod utjecajem pojačanog trgovinskog pritiska Sjedinjenih Država a smanjen je i uvoz, pokazali su u petak objavljeni službeni podaci, signalizirajući nevolje u drugom gospodarstvu svijeta.

Izvoz je u lipnju pao 1,3 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. U svibnju je porastao 1,1 posto. Uvoz je ponovo osjetno smanjen, za 7,3 posto. U svibnju potonuo je 8,5 posto. Time je kineski višak u razmjeni sa svijetom porastao u prošlom mjesecu na 50,98 milijardi dolara, sa 41,66 milijardi u prethodnom mjesecu. Kineski višak u razmjeni sa SAD-om u lipnju je porastao na 29,92 milijarde dolara, s 26,9 milijardi dolara koliko je iznosio u svibnju.

U prvih šest ovogodišnjih mjeseci višak u razmjeni sa SAD-om uvećan je oko pet posto, na 140,48 milijardi dolara. Kineskim industrijskim tvrtkama glavobolju zadaju slabašna domaća i inozemna potražnja, a najveći su im problem američke carine.

Lipanj je prvi mjesec u kojem su od početka bile na snazi povišene američke carine na kinesku robu u vrijednosti 200 milijardi dolara. Washington ih je uveo u svibnju nakon neuspjelih pregovora o rješavanju trgovinskog spora. “Pad je vjerojatno prouzročilo najnovije povećanje američkih carina, ali i šire posustajanje inozemne potražnje”, zaključuju u bilješci klijentima analitičari Capital Economicsa.

Iako su Kina i SAD krajem lipnja dogovorili nastavak pregovora i Washington je odgodio uvođenje novih carina, dosadašnje američke trgovinske mjere ostaju na snazi. Termin novog kruga pregovora nije objavljen a dva vodeća gospodarstva svijeta i dalje se ne slažu oko ključnih pitanja, što povećava šanse za nastavak dugotrajnog i skupog spora, napominje Reuters.

You may also like

0 comments