Dimitrij Rupel: Sporazum s Hrvatskom postao je defektan

Izlaskom Hrvatske iz arbitražnog procesa sa Slovenijom sporazum o arbitraži je postao “defektan”, ali je rješenje moguće naći u bilateralnom dogovoru kad se za to steknu nove okolnosti, ocijenio je u razgovoru za oporbeni portal “nova24tv.si” nekadašnji slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel.

“Taj sporazum je postao defektan. Slovenija treba teritorijalni pristup do međunarodnih voda u Jadranskom moru, ali ne vidim kako do toga doći arbitražom kad ju je Hrvatska jednoglasno odbacila”, kazao je Rupel koji odgovornost za tzv. arbitražnu aferu nastalu nakon otkrivanja tajnih kontakata slovenskog arbitra Jerneja Sekoleca i službenice slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simone Drenik pripisuje sadašnjoj slovenskoj vladi premijera Mire Cerara. “Mislim da razgovore s Hrvatskom treba započeti u novoj konstelaciji i bilateralno, u suprotnom ne znam kako bismo do dogovora uopće mogli doći”, kazao je Rupel, dodavši kako ne misli da su se za to još stekli uvjeti jer ne vjeruje da sadašnja slovenska vlada to može učiniti i nije siguran koliko će ostati na vlasti.

Rupel je blizak Slovenskoj demokratskoj stranci (SDS) bivšeg premiijera Janeza Janše, ali se od nje, kako je sam priznao, u zadnje vrijeme otuđio jer više nisu pokazivali da im je potreban. Sadašnji ministar vanjskih poslova Karl Erjavec umirovio je Rupela po sili zakona prije dvije godine kao službenika ministarstva, navevši da postoji mnogo mladih i obrazovanih diplomata kojima treba otvoriti prostor. Rupel se u razgovoru za oporbeni portal osvrnuo i na europsku izbjegličku krizu, navodeći da je ona opasna za Europu. “Europa sa svojim stanovništvom i površinom ne može primiti stotine milijuna potencijalnih migranata iz Azije i Afrike koji u nju žele, te rješavati sve humanitarne probleme svijeta”, kazao je bivši prvi slovenski diplomat koji u pozadini kampanje da se primi što više izbjeglica vidi navodnu političku kalkulaciju europske ljevice. “Njemačka je prema pitanju ulaska Turske u EU imala pozitivnije stajalište od Francuske jer je njezina ljevica računala da muslimani neće postati birači kršćanskih stranaka nego da će glasovati za socijaldemokrate i ljevicu. To je politička računica jer je socijalizam u Europi epohalno propao. Traže se nove zamjenske socijalne skupine glasača, pa se tako u europska društva pokušava uključiti migrante i izbjeglice”, kazao je Rupel.

Za premijera Miru Cerara kazao je da je sposoban pravnik, ali da nije siguran koliko će njegova koalicija ostati na vlasti budući da je pred izbore nastupao kao “veliki moralizator”, a sada njegovu vladu potresaju afere koje su kompromitirale neke ministre.

You may also like

0 comments