Diljem europe konzultacije o ishodu referenduma

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande telefonski su u nedjelju navečer, nakon ishoda grčkog referenduma o mjerama štednje međunarodnih kreditora, dogovorili summit čelnika eurozone za utorak, priopćio je glasnogovornik njemačke vlade. Merkel i Hollande su se složili da ishod referenduma, na kojem je nakon prebrojanih više od 50 posto glasova 61,21 posto birača glasovalo protiv prijedloga tzv. trojke o uvjetima produljenja pomoći, treba poštivati, dodao je glasnogovornik. Glasnogovornik je kazao da su zahtjev za održavanjem summita prenijeli predsjedniku Europskog vijeća Donaldu Tusku.

Summit čelnika eurozone u utorak potvrdila je i Elizejska palača, potvrdivši da je Hollande tijekom večeri razgovarao i s grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom i čelnicima europskih institucija Jean-Claudeom Junkerom iz Europske komisije, Martinom Schulzom iz Europskog parlamenta i predsjednikom Europskog vijeća Tuskom. Povodom ishoda grčkog referenduma, ovaj se tjedan sastaju i ministri financija Euroskupine, potvrdio je glasnogovornik predsjednika skupine i nizozemskog ministra financija Jeroena Dijsselbloema. Glasnogovornik Michel Reijns je tek pojasnio da se sastanak neće održati u ponedjeljak već krajem tjedna.

Španjolska konzervativna vlada, koja od Grčke potražuje 26 milijardi eura, sazvala je za jutro hitan ministarski sastanak nakon što je u nedjelju navečer postalo jasno da su Grci na referendumu rekli “ne” uvjetima vraćanja duga kreditorima. Predsjednik španjolske vlade Mariano Rajoy istaknuo je da će se u ponedjeljak “rano ujutro” sastati s potpredsjednicom vlade te ministrima gospodarstva, financija, industrije, rada i poljoprivrede kao i državnim tajnicima s kojima će analizirati ishod grčkog referenduma. Španjolska je posudila Grčkoj 26 milijardi eura od ukupno 240 milijardi koliko je iznosio zajednički program pomoći Europske komisije, Europske središnje banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

U nedjelju je Rajoy istaknuo da “rezultat grčkog referenduma može utjecati na Španjolsku i EU, no puno manje nego da njegova vlada nije provela reforme”. Nadao se da će Grci glasovati za sporazum s kreditorima, što se nije dogodilo. Krajem godine se u Španjolskoj održavaju parlamentarni izbori, a gospodarska kriza i korupcijski skandali ugrozili su popularnost vladajuće Pučke stranke. Sestrinska stranka grčke Sirize, Podemos, ostvarila je zapažen rezultat na regionalnim i lokalnim izborima u svibnju, osvojivši mjesto gradonačelnice Madrida. Vladajući konzervativci uživaju potporu 23 posto birača, oporbeni socijalisti lijevog centra PSOE 22,5 posto, a Podemos koji se protivi mjerama štednje 21,5, pokazuje anketa objavljena u subotu.

You may also like