Đikić optužuje Plenkovića za ignoriranje i nekorektnost

Znanstvenik Ivan Đikić u novom pismu premijeru Andreju Plenkoviću u petak je optužio Plenkovića za ignoriranje i nekorektnost, istaknuvši kako je sve informacije koje su bile značajne za “slučaj plagiranja ministra Barišića” slao jedino njemu i predsjedniku Sabora, a Plenković ih je ignorirao te Đikićeva privatna pisma proslijedio Barišiću.

“Sve informacije koje sam skupio, a bile su značajne za slučaj plagiranja ministra Barišića slao sam jedino Vama i predsjedniku Sabora uz zamolbu da mi se javite ukoliko želite. Iako niste odgovarali na moja privatna pisma nakon prvog razgovora, ista ste dijelili s ministrom Barišićem i/ili medijima, što je vrlo nekorektno”, piše Đikić.

Sumnje u plagijat 80 posto Barišićeva doktorata

Napominje i da je u zadnjem pismu, koje je poslao zajedno s filozofom Jurom Zovkom s Instituta za filozofiju i Sveučilišta u Zadru, ukazao na “opravdanu sumnju da je oko 80 posto doktorata ministra Barišića plagirano, te da smo to prema zakonima struke bili dužni prijaviti na matično Sveučilište u Augsburgu gdje je doktorat napravljen”.

Đikić ističe da su premijer i predsjednik Sabora o tome obaviješteni jer te nove činjenice “mogu imati ozbiljne posljedice za međunarodnu sliku Republike Hrvatske kada se započne postupak ispitivanja doktorskog rada ministra Barišića”.

Riječ je, pojašnjava Đikić, o “sumnji u dvostruko objavljivanje i plagiranje dijela vlastitog magisterija branjenog na Sveučilištu u Zagrebu na hrvatskom jeziku u okviru vlastitog doktorskog rada na Sveučilišta u Augsburgu, pisanog na njemačkom jeziku” te da stoga “postoji argumentirana sumnja da je ministar Barišić prisvojio dvije akademske titule za isti znanstveni rad, pisan prvi puta na hrvatskom, a drugi puta na njemačkom jeziku”.

To je, dodaje, neprihvatljivo u znanstvenoj praksi pa su morali upozoriti Sveučilište u Augsburgu da istraži takve radnje.

Plenković “odao” Đikića i Zovka

“Prirodna reakcija zabrinutog premijera Vlade, nakon primitka pisma ovakvog sadržaja, bila bi pozvati profesora Juru Zovka, koji je član HDZ-ova Odbora za znanost, a koji je bio i pomoćnik ministra u Vladi HDZ-a punih sedam godina i vrlo dobro poznaje cijeli znanstveni i obrazovni sustav, na razgovor”.

“Mi nikako nismo željeli da to pismo date ministru Barišiću jer naš identitet u cijelom postupku prijave protiv njega treba ostati anoniman. No, vi ste nas obojicu ignorirali i iznevjerili naše povjerenje koje smo polagali u instituciju premijera”, piše Đikić dodajući da njihova prijava u Njemačkoj nije bila namijenjena za raspravu u medijima nego da se razmotri kroz zakonom definirani postupak na Sveučilištu u Augsburgu.

Đikićeve i Zovkove tvrdnje u četvrtak je Barišić u priopćenju objavljenom na internetskim stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja odbacio kao neutemeljene i ustvrdio kako time dvojica istaknutih znanstvenika bacaju ružno svjetlo na to sveučilište i na cjelokupnu hrvatsku akademsku zajednicu.

Đikić se u pismu Plenkoviću osvrće i na to priopćenje, ističući kako se ministar u njemu osvrnuo na činjenice iz pisma, koje je mogao dobiti samo od premijera, te je time “kompromitirao naše pravo na anonimnost u prijavi sumnje na plagiranje”.

Ministar je u tom priopćenju, smatra Đikić, “pokazao potpuno nepoznavanje temeljnih principa znanstvene čestitosti, kao i zakona po kojima je pisao doktorsku disertaciju”.

Isti tekst u doktoratu i magisteriju

Naime, pravilnik iz 1986. godine nigdje ne spominje mogućnost kumulativne disertacije jer je takav postupak u Njemačkoj na sveučilištima u jačoj mjeri zaživio nakon 2000. godine. Međutim, čl. 5 st. 8. pravilnika naglašava “da je zahtjevu za promociju potrebno priložiti dokument u kojem se izjavljuje da je doktorski kandidat sam napisao disertaciju, da se nije služio tuđom pomoći, da nije koristio druge rukopise (članke) nego one koje su navedene u popisu literature i da je sva mjesta, koja su iz druge literature doslovce ili odgovarajuće preuzete, kao takva označio”.

Barišić je počinio prijevaru objavljivanjem istog teksta u svom doktoratu i u svom magisteriju. Samim nepoznavanjem zakona i temeljnih vrijednosti znanosti on dokazuje da nije u stanju obavljati odgovornu dužnost ministra znanosti, zaključuje Đikić.

“Cijela Hrvatska postaje talac političkih sukoba Vas i opozicije oko slučaja Barišić. Potrošena je tolika energija uzalud, moral građana i vjera u demokratske standarde se dodatno urušavaju, a mladi odlaze”, ističe Đikić.

Po njemu, problem se može riješiti tako da predsjednik Sabora imenuje neovisni međunarodni odbor od pet vodećih svjetskih filozofa i stručnjaka znanstvene čestitosti, koji će proučiti cijeli životopis i sve slučajeve plagiranja ministra Barišića, te donijeti stručno mišljenje.

(Agencije)

You may also like

0 comments