Dijsselbloem: Zabrinuti smo zbog promjena u prilagodbi proračunskih propisa

Ministri financija eurozone pribojavaju se da Europska komisija ne primjenjuje jednako europske proračunske propise na velike i male zemlje, što potkopava povjerenje, upozorio je u utorak u Europskom parlamentu čelnik eurogrupe Jeroen Dijsselbloem.

Sredinom svibnja Komisija je u ocjeni proračunskih planova zemalja EU odgodila disciplinske mjere protiv Španjolske i Portugala zbog opetovanog prekoračenja propisanih razina proračunskog manjka. Rokovi za ispravljanje prekomjernih deficita pomaknuti su za godinu dana, na 2016. u slučaju Portugala, te na 2017. u slučaju Španjolske. Tako Portugal mora u ovoj godini spustiti manjak na 2,3 posto BDP-a, a Španjolska na 3,7 posto u ovoj te na 2,5 posto u 2017. godini.

Komisija smatra da – gledano iz političke i ekonomske perspektive – nije pravi trenutak za poduzimanje dodatnih mjera, kazao je tada povjerenik EU za ekonomske i monetarne poslove Pierre Moscovici, pozivajući se, među ostalim, na izbore u Španjolskoj. I Francuskoj su u više navrata pomicani rokovi za ostvarivanje zacrtanih razina proračunskog manjka.

U utorak je nizozemski ministar financija i čelnik eurogrupe Jeroen Dijsselbloem u izlaganju pred članovima odbora Europskog parlamenta za ekonomske i monetarne poslove upozorio da slučajevi Španjolske, Portugala i Francuske nameću pitanja o predvidivosti i objektivnosti primjene europskih proračunskih propisa. “Ako države članice drže da su odluke Komisije teško razumljive i teško predvidive, da nisu objektivne i da se možda razlikuju ovisno o tome je li riječ o maloj ili velikoj zemlji članici, to je vrlo zabrinjavajuće”, rekao je Dijsselbloem članovima odbora.

“Na sastancima euroskupine osjećam da ministre to malo zabrinjava pa mislim da bi Komisija zaista trebala shvatiti da je Pakt u njezinim rukama, oni su njegovi jamci, ako se ljudima čini da postoje razlike u postupanju u različitim situacijama i prema različitim državama članicama, bit će sve teže i teže tražiti od svih nas da se pridržavamo onoga što smo se dogovorili “, naglasio je čelnik eurogrupe.

You may also like