Home Ekonomija Dijalogom osujetiti štetu koju je prošla vlada načinila

Dijalogom osujetiti štetu koju je prošla vlada načinila

by Agencije

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u utorak da će se nastaviti razgovori s predstavnicima banaka vezano za konverziju kredita u ‘švicarcima’, dok je saborski zastupnik SDP-a Boris Lalovac kazao da Vlada popušta bankama i šalje time jako lošu poruku.

“Službeno još nemamo nikakvu potvrdu da su pokrenute službene pravne radnje pred međunarodnim sudovima, međutim razgovori s predstavnicima domaćih bankara i banaka će se nastaviti. U kojem smjeru i na koji način u ovome trenutku zaista je teško komentirati, dajte nam da osmislimo strategiju i da vidimo koje su sve mogućnosti i ograničenja u tome slučaju”, kazao je Marić novinarima uoči međunarodne konferencije o učinkovitom upravljanju u javnom sektoru.

Prema ranijem pisanju medija, banke razmatraju tužbu protiv Hrvatske Međunarodnom sudu za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u Washingtonu zbog povrede pravne osobnosti i umanjenja dobiti, a vezano za konverziju kredita iz švicarskog franka u eure.

Marić na upit novinara nije htio komentirati da je prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko svojim izjavama na aktualnom prijepodnevu u Saboru i u nekoliko intervju već podigao ‘bijelu zastavu’, ustvrdivši da će država morati u tom slučaju platiti bankama milijarde. “Ne bih htio ulaziti u nikakve detalje cijele te rasprave i razgovora. Još uvijek nismo u nikakvom službeno-formalnom procesu pregovora, niti smo tako nešto otvorili. I dalje smo na razini razgovora koji je na neki način razmjena mišljenja”, kazao je kratko Marić.

Boris Lalovac, saborski zastupnik (SDP) i bivši ministar financija ocijenio je da Vlada šalje jako loše poruke u vezi cijele situacije oko konverzije. “Godinu dana sam pokušavao razgovarati s bankarima, i nisu se htjeli odazvati i naći određena rješenja. Kada smo donijeli rješenja, sad ih hvata panika i žele brza rješenja. Na žalost, Vlada popušta, i to nije dobro jer su svi argumenti na strani Vlade i hrvatskih građana”, ocijenio je Lalovac, odgovarajući na upit novinara na marginama spomenute konferencije.

Napominje i da ne zna zašto Vlada sada šalje takve poruke i zašto se predomislila, dodajući da je to po njemu “jako loše, pogotovo zato što vlada nema argumenata zašto se povlačiti”.

Na pitanje novinara znači li to da se unaprijed ojačavaju pozicije bankara, Lalovac je kazao “više puta smo kazali nikad švicarskog franka u Hrvatskoj nije bilo, euri su bili u Hrvatskoj”.  “Građani su nosili rizik kamate, tečaja, pada vrijednosti nekretnina, 60 posto veće rate, nakon deset godina otplate 30 posto veća glavnica, i to je jedinstven primjer u Europi. Jednostavno smo izjednačili građane koji su uzeli kredite u eurima s onima koji su uzeli u ‘švicarcima’, a bilo je špekulacija, to je potvrdila i HNB. Sve direktive EU-a da su tada bile implementirane u Hrvatskoj, toga ne bi bilo, a odgovornost je i na HNB-u jer to nije smjela dopustiti”, rekao je Lalovac.

Naglasio je i da Vlada ima pravo štititi građane kada se takav poremećaj dogodi na tržištu, dodajući da “to vidimo i u drugim zemljama. Europski sudovi su presuđivali u korist građana, i prvi puta kada smo donijeli odluku i u njoj bili svi zajedno, i oporba i opozicija, sada taj savez puca i oni odlaze u nekakva podilaženja bankarima. Nadam se da tu nema konzultanata”, ustvrdio je Lalovac.

Na pitanje “bi li vi ušli u bitku s bankarima”, Lalovac je odgovorio “apsolutno, imate poreze na aktive i ne može se hrvatska Vlada ucjenjivati, nego ona mora imati čvrsti stav”. “Ovo je dno dna da se hrvatsku Vladu ucjenjuje, a ona se povlači iz takvih procesa. To je jako loša poruka za sve buduće odluke, jer kako ćete donijeti odluke o nacionalnim reformama ako se iz ovoga povučete”, pita Lalovac.

Lalovac je kazao i da određeni činovnici u Bruxellesu sada kukaju za bankare, a nisu ni jednu riječ rekli za hrvatske građane kada su nosili svoj dio tereta, a iz Hrvatske u vrijeme krize izvučeno 10 milijardi kuna. “Sve je to neka ludost, Vlada mora imati čvrsti stav i mi ćemo ih podržati, jer ne bi se tu smjeli razilaziti”, kazao je Lalovac.

Odgovarajući na pitanje misli li da će banke pokrenuti arbitražu, kazao je da ne temeljem te arbitraže i ugovora o uzajamnoj zaštiti ulaganja.

SDP je pokrenuo interpelaciju kojom Saboru predlaže da obveže Vladu da istakne prigovor na nadležnost stalnog Arbitražnog suda u Washingtonu u postupku koji bi protiv Hrvatske mogle pokrenule banke zbog konverzije kredita u švicarskim francima te da pokrene postupak za izlazak iz dvostranih ugovora o uzajamnoj zaštiti ulaganja potpisanih s drugim članicama prije ulaska Hrvatske u EU. “Mi kažemo Vladi povucite se iz tih ugovora, nemaju pravnog temelja, i Vlada to ne čini. I taman kada Vlada to ne čini, banke se javljaju s tužbama. Ne znam, to je neka dobra koordinacija”, zaključio je Lalovac, koji smatra i da su se u zadnjih deset dana po tom pitanju dogodile čudne stvari.

Related Posts