Digitalno poslovanje i njemački odjel podigli godišnje prihode RTL grupe na rekordnu razinu

Europska medijska grupa RTL izvijestila je u četvrtak da je prošlu godinu zaključila s rekordnim prihodima zahvaljujući dvoznamenkastom skoku u digitalnom poslovanju i dobrom rezultatu u Njemačkoj.

Prihodi su im u 2016. godini uvećani 3,4 posto, na 6,24 milijarde eura, dosegnuvši najvišu razinu od osnivanja grupe.

Potporu su im pružili 10,7 posto viši prihodi od digitalnog poslovanja, a dobar rezultat zabilježio je i njemački odjel, s 3,5 posto višim prihodima i udjelom u ukupnom rezultatu grupe nešto većim od trećine.

Gotovo istu stopu rasta zabilježila je i dobit prije kamata i amortizacije (EBITA), koju izdvajaju kao pouzdan pokazatelj operativne dobiti a također je dosegnula rekordnu razinu, od 1,2 milijarde eura.

Neto dobit grupe u 2016. godini smanjena je 8,7 posto i iznosila je 720 milijuna eura, što u kompaniji objašnjavaju višim poreznim troškovima.

U razdoblju od listopada do prosinca 2016. EBITA grupe zadržala se na razini istog razdoblje prethodne godine i iznosila je 449 milijuna eura, što u kompaniji objašnjavaju jednokratnim troškom u francuskom RTL Radiju nakon računovodstvenih grešaka u izvješćima iz nekoliko prethodnih godina. Uteg je bila i smanjena dobit u nizozemskoj podružnici, napominju.

Protuteža su bili bolji rezultati u Njemačkoj, te u francuskom Groupe M6 i u FremantleMediji.

Tromjesečni prihodi porasli su 6,3 posto, na dvije milijarde eura.

U prognozama za tekuću godinu iz RTL-a napominju da će ubuduće umjesto EBITA kao ključni pokazatelj operativne dobiti koristiti dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA).

Ove bi godine EBITDA trebala biti više manje na razini prošle godine kada je iznosila 1,41 milijardu eura, što u kompaniji objašnjavaju ponajprije izostankom pozitivnih jednokratnih stavki u francuskom Group M6.

Također ponovo predviđaju “umjeren” rast prihoda, u rasponu od 2,5 do pet posto, izdvajajući ponovo i očekivani pozitivan utjecaj poslovanja u Njemačkoj.

Procjenjuju također da bi prihodi u digitalnom poslovanju ponovo trebali zabilježiti dvoznamenkasti rast i u iduće tri do pet godina dosegnuti najmanje 15 posto udjela u ukupnim prihodima grupe.

(Agencije)

You may also like