Devalvacija rublje kao prijetnja

Devalvacija ruskog rublja ozbiljna je prijetnja zemljama čija su gospodarstva u dobroj mjeri ovisna o milijardama vrijednim doznakama njihovih građana koji rade u Rusiji, piše britanski The Guardian.

Prema procjenama Svjetske banke na koje se Guardian poziva, zbog kolapsa rublja te bi zemlje zajedno tijekom 2015. godine mogle izgubiti 10 milijardi dolara.

Guardian nabraja devet zemalja za koje su važne doznake iz Rusije. O njima, prema Guardianu, ovisi 21 posto gospodarstva Armenije, 12 posto Gruzije, 31,5 posto Kirgistana, 25 posto Moldavije, 42 posto Tadžikistana, 5,5 posto Ukrajine 4,5 posto Litve, 2,5 posto Azerbajdžana i 12 posto Uzbekistana.

Pogoršanje gospodarske situacije prisiljava imigrante iz tih zemalja da napuste Rusiju, a njihov povratak u domovinu može u njihovim zemljama, koje dobrim dijelom ovise o novčanim doznakama iz Rusije, u bliskoj budućnosti potaknuti socijalne nemire, piše Guardian.

Tečaj rublja pao je u 2014. godini otprilike 40 posto prema američkom dolaru, a nastavio je kliziti i u ovoj godini.

Rusko ministarstvo gospodarstva, pak, nedavno je objavilo da je u studenom BDP smanjen za 0,5 posto, što je njegovo prvo smanjenje od listopada 2009. godine. Budući da izvoz nafte čini okosnicu ruskog gospodarstva, a cijene nafte su se od ljeta 2014. i više nego prepolovile, analitičari prognoziraju da će se pad gospodarskih aktivnosti najvjerojatnije i produbiti.

Hrportfolio

You may also like