Devalvacija bolivara gotovo sto posto

Venezuelski bolivar devalvirao je 96 posto u odnosu na dolar, po novim službenim podacima koje je u utorak objavila Središnja banka Venezuele, dan nakon uvođenja novih novčanica s obrisanih pet ništica.
Banka je objavila da je novi tečaj 68,65 suverenih bolivara (kako se naziva novi novac) za euro ili oko 60 za američki dolar. Zadnji tečaj bio je 2,48 suverenih bolivara za dolar.

U staroj valuti, koja je vrijedila do ponedjeljka, to bi bila devalvacija s 248.210 na 6.000.000 bolivara za dolar. Suvereni bolivar vezan je uz petro, venezuelsklu kriptovalutu kojom vlada želi izbjeći manjak likvidnosti i financijske sankcije SAD-a.

To je prvi put da je neka zemlja vezala valutu uz kriptovalutu. Petro vrijedi oko 60 američkih dolara, na osnovi cijena barela venezuelske nafte odnosno 3600 suverenih bolivara. Snažni potres magnitude 7,3 pogodio je u utorak sjevernu obalu Venezuele i zatresao zgrade sve do glavnog grada Caracasa, objavila o je američki geološka agencija. Vlasti su objavile kao nije bilo izvještaja o stradalima ili većoj materijalnoj šteti.

Potres se dogodio u blizini grada Carupana i osjetio se u susjednoj Kolumbiji na istoku te do obližnjih otočnih država Trinidad i Tobago i Sveta Lucija na zapadu i sjeveru. Potres magnitude 6,7 pogodio je u utorak i područje otočne države Vanuatu u Tihom oceanu gdje također nije bilo vijesti o štetama. Centar za upozorenje na tsunami na Havajima izjavio je da nema opasnosti od tsunamija.

You may also like

0 comments